Kärlek

-Nu är homosexuella inte längre andra klassens medborgare, sa de grönas rättsexpert, Volker Beck, efter beslutet.
Han är en av Tysklands få öppet homosexuella politiker och en av initiativtagarna.
Även homoorganisationen LSVD välkomnade lagen.
Med lagen infriade den rödgröna regeringen under socialdemokraten Gerhard Schröder ett drygt två år gammalt vallöfte till homorörelsen.
Lagen hade främst stöd från socialdemokrater och de gröna.
-Lagen kopierar inte äktenskapet, utan är en egen familjerättslig institution. Det handlar om att motverka diskriminering, respektera andra livsformer och främja långsiktiga personliga förhållanden, sa den socialdemokratiska justitieministern under debatten.

De flesta ledamöter från före detta kommunistpartiet PDS avstod från att rösta. De anser att lagen inte går långt nog för att jämställa homo- med heterosexuella.
Även det största oppositionspartiet, kristdemokraterna, kritiserar lagen. De anser att den strider mot grundlagen, som ska värna familjen.
-På grund av det lilla antalet homosexuella finns det inget handlingsbehov, så länge de inte diskrimineras, sa en ledamot från CSU i Bayern.
Liberala FDP hade ett eget förslag: att homosexuella par skulle kunna registrera sig civilt, på advokatkontor.
Partnerskapslagen är av taktiska skäl delad i två halvor. Den ena kräver godkännande från parlamentets andra kammare, förbundsrådet. Det gäller frågor kring arvsskatt, socialhjälp, bostadsbidrag och anställning i offentlig tjänst.
Däremot kan förbundsdagen inte ändra delarna som berör namnrätt, krav på finansiellt stöd till partnern, hyreslagen, arvsrätt, sjuk- och vårdförsäkringar samt rätten till uppehållstillstånd för utländsk partner.
Även författningsdomstolen väntas granska lagen.

Publicerad: 2000-11-10 17:52:58