Folkhälsominister Maria Larsson (kd) utsåg i torsdags Stockholmspolitikern och ordföranden i Öppna moderater Christer G Wennerholm till ordförande i Rådet för samordning av insatser mot hiv/aids.
– Jag är glad att vi nu får en ordförande som på allvar kan sätta igång med att leda det viktiga och angelägna arbete som Hivrådet utför. Att antalet personer som smittas av hiv ökar i omfattning är alarmerande och mycket allvarligt. Hivrådets roll för att samordna insatserna mot hiv/aids är oerhört viktiga, säger Maria Larsson.
RFSLs ordföranden Sören Juvas välkomnar regeringens utnämning men ser det som ”anmärkningsvärt” att det tagit ett halvår att utse en ny ordförande efter nuvarande handelsminister Ewa Björling (m).
– Våra förväntningar på Christer är nu höga och jag tror att han med sina kunskaper snabbt kommer att kunna sätta igång rådets angelägna arbete, säger Juvas.
Wennerholm säger i sin kommentar till utnämningen att han ”vill förena alla goda krafter kring insatserna mot hiv/aids”.
– Idag ökar återigen spridningen av hiv. Det är oroande och vi behöver utveckla formerna för att sprida och inhämta kunskap kring detta. Sverige har gjort stora insatser för att bekämpa aidsepidemin genom att arbeta förebyggande. Nu skall vi bli ännu bättre på att samordna våra insatser, säger Wennerholm.
Hivrådet har till uppgift att samordna arbetet mot hiv/aids och STI (sexuellt överförbara infektioner) på nationell, regional och lokal nivå. De är placerade hos Socialstyrelsen som tagit över hiv/aids-uppdraget från Folkhälsoinstitutet.

Publicerad: 2008-02-25 11:31:49