Det är dramatiska siffror som RFSL idag redovisar kring antalet nyregistrerade hiv-positiva i Sverige. De är siffror som RFSL fått ta del av genom att ringa runt till MSM-mottagningar i Stockholm, Göteborg och Malmö.
RFSL oroas över en preliminär 83-procentig ökning av antalet nyregistrerade hiv-fall i Skåne och en 32% ökning i Stockholm. Siffrorna är inte rensade från dubbelregistrering och kommer därför troligtvis visa sig vara lägre men man går nu ut i en stark reaktion mot det RFSL uppfattar som för små resurser till hiv-preventivt arbete.
– Under flera år har anslagen som getts till det hivpreventiva arbetet legat konstant trots att vi sett en ökning av antalet smittade under hela 2000-talet. Den faktiska situationen måste börja avspeglas i de konkreta resurser som ges till det hivpreventiva arbetet, säger Ulrika Westerlund, vice förbundsordförande för RFSL, i en kommentar.
Även RFSL-Rådgivningen i Skåne oroas över minskade resurser. Mikael Andersson menar att det krävs ”långsiktiga beslut, rörande såväl ekonomi som inriktning”.
– Skåne har ett utsatt geografiskt läge, i våra grannländer har hiv-smittan en större utbredning. Vi måste få förutsättningar att långsiktigt bekämpa fortsatt spridning av hiv, säger han.
Till skillnad från Stockholm och Skåne ligger Göteborg stadigt på en låg nivå av nyupptäckta hivsmittade bland gruppen män som har sex med män. Preliminärt 16 stycken 2007 mot 15 året innan.

Smittskyddsinstitutet presenterade idag, i samband med mediauppmärksamheten, en preliminär redovisning av 2007 års nyregistrerade hiv-positiva. I februari kommer den slutliga rapporten, men preliminärt ser man en stor ökning av antalet fall av smittade inom Sverige bland män som har sex med män. 50 män 2006 mot 80 män 2007. Den ökning Smittskyddsinstitutet ser är den som just sker inom landet. Totalt ökat hiv med 20% från 390 till 500 fall. Men ökningen totalt vad gäller den inhemska smittan ser ut att bli hela 70%.
Det är i högriskgrupperna intravenösa missbrukare och män som har sex med män ökningen sker.

Enligt Staffan Hallin på Socialstyrelsens enhet för förebyggande arbete mot hiv och STI (sexuellt överförda infektioner) ser de preliminära siffrorna han fått del av för antalet smittade män som har sex med män visa en ökning på 30%. Dessa siffror gäller inhemsk smitta såväl som män som smittats utomlands.
– Man bör dock se detta i perspektivet av att det under de senaste sex åren har det skett en ökning av antalet fall av smittade på ca 25%.
– Socialstyrelsen tycker detta är allvarligt, men man löser det inte över en dag. Vi arbetar med en långsiktig, strukturerad och kunskapsbaserad verksamhet, säger Hallin och varnar för att ”ropa på vargen”.

Från RFSL ser man ökningen av hiv som ett resultat av en ”drastisk” ökning av andra sexuellt överförbara infektioner
– Det behövs politiskt ansvarstagande och tydligt ledarskap i den här frågan. Nationella rådet för hiv-prevention har saknat en ordförande sedan i höstas och det är anmärkningsvärt, påpekar Ulrika Westerlund.
Till Sveriges Radio säger smittskyddsläkare Hans Bertil Hansson i Malmö att han oroas över ökningen av sexuella kontakter utan kondom bland ungdomar.
Smittskyddsinstitutet ser en liknande utveckling av att ”frekvensen oskyddat sex” ökat vilket innebär att hiv kan nå andra än dagens högriskgrupper
– Vi har sett enstaka fall av hiv hos unga som inte tillhör riskgrupper, men det rör sig inte om något riktigt trendbrott, säger Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

På måndag håller Socialstyrelsen en nationell heldagskonferens om förebyggande arbete mot hiv och STI bland män som har sex med män. Syftet med konferensen är att ”identifiera utvecklingsbehov” i det förebyggande arbetet.

Publicerad: 2008-02-05 16:45:23