Årsdagen av Befrielsen av förintelselägret Auschwitz har sedan 1996 varit en nationell minnesdag i Tyskland och år 2005 har FN deklarerat denna dag som en internationell minnesdag. Att fira karneval på gator och torg på själva minnesdagen förolämpar och vanhedrar offren för Förintelsen, tycker bland andra Judiska centralrådet i Tyskland, de judiska församlingarnas paraplyorganisation.
Ändå håller München fast vid det traditionella karnevalståget med tusentals deltagare och gäster. När datumet för evenemanget fastställdes i fjol var ingen medveten om att det var Förintelsens minnesdag det handlade om. Borgmästaren Christian Ude bekräftar dessutom i tidningen Der Tagesspiegel att den 27 januari inte är en officiell helgdag. Enligt honom finns det inga juridiska möjligheter att hindra folk från att festa och ha roligt den dagen. Arrangören, Münchens karnevalsförening, säger att kritiken kom för sent för att flytta paraden till en annan helg men lovar att ta hänsyn till Årsdagens datum i framtiden.
München är inte vilken stad som helst när det gäller nazismens historia. Adolf Hitler bodde här före och efter Första världskriget. Staden utropades av honom till ”den nazistiska rörelsens huvudstad” och NSDAP, det tyska nazistpartiet, höll sina första massmöten här. När nazisterna tog makten 1933, började de direkt med att bygga koncentrationslägret Dachau utanför München. Redan samma år hamnade de första homosexuella fångarna där. Deras öde skildras exempelvis i filmen Bent från 1997 som bygger på en pjäs av dramatikern Martin Sherman.
Läs mer om de homosexuella offren för Förintelsen:
Männen med Rosa Triangel uppmärksammas
Få info om aktiviteter i Sverige via Qruiser-klubben
27 januari – Förintelsens minnesdag
http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=87502
Publicerad: 2008-01-27 12:09:53
Uppdaterad 2024-01-02