Göteborg

Som vanligt gäller det att hänga på låset klockan 12.00 om man vill ha biljett till de populäraste föreställningarna, och som vanligt är det omöjligt att förutse vilka dessa kommer att bli. Ett tips är dock att visningarna på filmen Deficit kommer gå åt som smör i solksken, då filmens regissör, skådespelaren och hunken Gabriel Garcia Bernal, kommer att finnas på plats i Göteborg.

Annars är det som vanligt en hejdlös blandning av bred och smal film från nästan 70 olika länder som erbjuds.

Vad sägs till exempel om premiären av svenska vampyrfilmen Låt Den Rätte Komma In eller den kritikerrosade Dylan-biografin I’m Not There? Eller Susanne Biers första amerikanska långfilm Thing We Lost in the Fire med Halle Berry i huvudrollen? Eller kanske känns den australiensiska stumfilmskomedin Dr Plonk roligare?

Filmerna är som vanligt indelade efter tema, i år allt i från Skräck & Spänning och Musik Nonstop via Svenska Världspremiärer och Gala till Dokumentärt och Festivalfavoriter, och även om det saknas en egen sektion för HBT-film i år, så finns temat väl representerat inom andra områden.

Itty Bitty Titty Committee av Jamie Babbit är en amerikansk film om lesbiska Anna som blir förälskad i feministen Sadie och om deras engagemang i aktionsgruppen CIA (Clits In Action). Filmen beskrivs som en och en halv timmes oavbruten tjejpepp ackompanjerat av ett skönt punkigt soundtrack.

XXY av Lucía Puenzo är en argentinsk film om 15-åriga hermafroditen Alex, vars mamma bjuder in en plastikkirurg för att tvinga honom att ta ställning till ”problemet”. XXY fick pris i Cannes och är Argentinas Oscarsbidrag.

Den franske kultfilmaren Jacques Nolots nya film heter Before I Forget och handlar om en åldrad, HIV-positiv gigolo som håglöst vandrar runt stan och besöker sina likaledes åldrade gigolovänner för att älta arven från sina stamkunder samt hur man betalar så lite som möjligt för sina egna unga gigolos. Den beskrivs som en originell film om stelnat liv och förlorad kärlek.

Eller vad sägs om ”en allmängiltig, träffsäker och ofta överraskande rolig film om den första (sexuella) kärlekens tortyr”? Detta erbjuds i franska filmen Water Lilies av Céline Sciamma, som berättar om tre tjejer och lesbisk kärlek i ett vattenbalettlag.

Utöver ovannämnda långfilmer dyker det också givetvis också upp ett gäng homokortfilmer (ni minns väl lysande Lucky Blue som vann kortfilmstävlingen ifjol) som Jag är bög av Nicolas Kolovos och Scen 3: Daniel och Alex av Andrea Östlund.

QX.se lovar återkomma med tips när alltsammans drar igång. Till dess kan man läsa mera om alla filmer och de många kringarrangemangen i festivalprogrammet som går att hitta på festivalen hemsida. Där går det också att köpa biljetter från och klockan 12.00, om man inte har vägarna förbi festivalbiografen Draken i Göteborg.

Publicerad: 2008-01-12 00:00:00