I vår satsar SVT på kulturprogram. Bland annat sänds för första gången på åtta är en debatt- och kulturserie om kultur och aktualiteter.

Elisabeth, du är en av programledarna i SVT:s nya kultursatsning ”Beckman, Ohlson & Can”. Vad är det för typ av program?
– Ett kulturdiskussionsprogram där jag, Eva Beckman och Mustafa Can leder fyra program var. Vi är tre olika personligheter och det kommer märkas i programmen.
– Och bara för att det är debatt så innebär det inte att det ska bli något skrikprogram där folk pratar i mun på varann, men med det inte sagt att det inte kommer hetta till i diskussionerna.

Hur länge funderade du innan du tackade ja?
– Det var väl en halv sekund… (skrattar) Nej men det var inget konstigt i att säga ja till det här, det kommer bli mycket jobb men det känns jätteroligt!

Är du nervös?
– Nja, nervös kanske inte är rätta ordet… jag är nog mer koncentrerad. Jag vill göra ett bra jobb. Det känns skönt att Eva Beckman är med, hon är ett sånt teveproffs som man kan fråga om allting.

Har du någon tidigare tv-erfarenhet?
– Jag har suttit i ett antal tevesoffor och blivit intervjuad, så jag vet hur det går till bakom kulisserna. Men i vanliga fall är jag ju på andra sidan så det är klart att det blir en omställning.
– Det ska bli jättespännande att kommunicera via tevemediet. Jag har ju alltid kommunicerat med mina bilder, och som regisserande fotograf krävs det att man är lite teaterapa, så den biten har jag. Nu måste jag bara ställa om mig till att stå framför kameran istället för bakom.

Kultur- och debatt kanske låter lite segt i mångas öron, hur gör man det roligt och intressant?
– Vår ambition är att det ska bli lite annorlunda frågeställningar, och att det ska skilja sig från andra debattprogram genom att folk får prata till punkt. Det ska inte va nån Robert Aschberg stil där den som skriker högst vinner.

Hur känns det att dela programledarrollen med Eva Beckman och Mustafa Can?
– Det är kul att jobba med Eva och Mustafa, vi är olika men ändå lika för vi brinner verkligen för våra frågor. Mustafa är turken som är specialist på sina kurd- och turkfrågor, Eva är kulturproffset och jag är homot. (skrattar)

Kommer du ta upp några hbt-frågor?
– Det går ju inte att inte göra det! (skrattar) Det är klart att jag kommer att prata hbt, det kommer falla sig av sig självt eftersom jag är en hbt:are. Det kanske kommer bli så att jag får in det i diskussionerna utan att det blir någon speciell grej av det, eftersom frågorna är naturliga för mig.

Beckman, Ohlson & Can har premiär den 21 januari.

Publicerad: 2007-12-18 14:45:36