MoRAL berör samtliga diskrimineringsgrunder, inom försvarsmakten och är ett av Värnpliktsrådets tre prioriterade projekt, under året 2008.
Värnpliktsrådet arbetar med opinionsbildning mot media, politiker och Försvarsmakten.
Sju ledamöter arbetar varje år för att ur ett värnpliktsperspektiv driva krav på förbättringar för Försvarsmaktens personellt största grupp.
Vi har personer som är utlånade till försvaret, under plikt, till Sveriges största myndighet. Det gäller att alla trivs och känner sig välkomna. HBTpersoner är en minoritet bland värnpliktiga och vad jag har förstått är det inte helt lätt att göra lumpen som HBT, säger projektansvarige Rasmus Hane.
Värnpliktsrådet publicerade i somras rapporten Ordervägrar Försvarsmakten? där det framgår att en fjärdedel av värnpliktiga inte anser att HBTpersoner hör hemma i Försvarsmakten.
Av tre berörda diskrimineringsgrunder i rapporten visades HBTpersoner vara den enskilt mest utsatta gruppen för negativ särbehandling och kränkningar, bland värnpliktiga.
Rasmus tror att mycket som sägs mellan värnpliktiga och anställda egentligen är okunskap och att Försvarsmakten måste satsa mer på utbildning när det gäller HBT.
Jag upplever, från min egen värnplikt, att det är väldigt olika, mellan regementen, hur mycket man får lära sig om HBT. Det ska inte vara ett lotteri för någon värnpliktig att må bra i lumpen och när det kommer till minoriteter över huvud taget inom försvaret blir det inte lättare, menar Rasmus.
Magnus håller delvis med Rasmus om att mycket kan vara okunskap, men att det finns värnpliktiga, liksom anställda, som inte alls accepterar HBT-personer.
Vi hade en löjtnant som var öppen med sin homosexualitet och var väldigt omtyckt av de värnpliktiga. En av de värnpliktiga går fram till honom och ber honom om att säga att det som sägs om hans sexuella läggning inte är sant att han inte är bög. Det ger en försmak av vad vi måste arbeta med från Värnpliktsrådet, säger Magnus.
Både Rasmus och Magnus tycker att det kan vara en rå jargong mellan värnpliktiga och anställda inom försvaret, men att det inte får överskugga att det finns en försvarsmaktsgemensam värdegrund.
På ett möte med Överbefälhavaren, Håkan Syrén, fick vi i rådet klart för oss att alla är välkomna i Försvarsmakten. Det är en del av försvarets värdegrund. Tydligare än så, kunde ÖB inte vara. Vi vet att alla inom försvaret inte ställer sig bakom den och det är bland annat det vi ska jobba med att förändra, bredvid och tillsammans med Försvarsmakten.
Under 2008 kommer Värnpliktsrådet att ställa ut i Pride Park, tillsammans med Försvarsmakten och HoF (Homo-, bisexuella och Transpersoner i försvaret), under Europride. Det är rådets utåtriktade verksamhet i HBTarbetet och är en återkommande arbetspunkt, sedan 2004.
Värnpliktsrådet skapade under förra året en användare på qruiser.se Värnpliktsrådet ¬ dit alla som har frågor kring värnpliktigas situation kan vända sig. Det är främst Rasmus som nu kommer att sitta bakom tangentbordet. Rasmus är spänd över uppgiften, som ny i arbetet med just HBTfrågor.
Jag kommer svara så gott jag kan på frågor som kommer till oss och jag hoppas att värnpliktiga också hör av sig, på qruiser. Eftersom jag är ny i just den här typen av frågor kommer jag ta hjälp av föreningen HoF där Värnpliktsrådet också sitter adjungerade i styrelsen. Jag ser fram emot att arbetet och speciellt Europride i sommar! säger MoRALansvarige Rasmus Hane.
Snacka direkt med Värnpliktsrådet på Qruiser
Publicerad: 2007-12-12 12:01:54
Uppdaterad 2016-11-15