Världsaidsdagen 2007
Tack vare bromsmedicinerna har livslängden för hivpositiva ökat avsevärt fast livslång medicinering är inte helt problemfritt. Med bromsmedicinerna följer tyvärr stora biverkningar för dem allra flesta och flera hivpositiva drabbas av resistens mot behandlingen, men som tur är blir medicinerna bättre. Däremot är stigmatiseringen i samhället mot hivpositiva ett problem som inte verkar minska.
Varannan svensk tycker att hivpositiva ska informera om sin sjukdom. 42 procent, nästan varannan svensk tycker att hivpositiva bör underrätta på dagis eller exempelvis fotbollslaget om sin sjukdom. 39 procent tycker att skolan ska få veta om någon är hivpositiv och 36 procent tycker att hivpositiva ska informera sin arbetsplats.
Drygt var tionde svensk kan inte tänka sig ha någon relation alls med en hivpositiv. 80 procent kan tänka sig att vara vän med en hivpositiv men i de högre åldersgrupperna kan var tredje inte ens tänka sig en vänskapsrelation.
Rädslan och okunskapen som möter hivpositiva i det svenska samhället är ett av de största problemen med sjukdomen idag. Att var tredje svensk över 65 år inte ens kan tänka sig att ha en hivpositiv som vän är nedslående. Och att var fjärde svensk tror att det finns ett botemedel mot sjukdomen är anmärkningsvärt, säger Inger Forsgren, ordförande för Hiv-Sverige.
Hiv-Sverige är en paraplyorganisation för föreningar som arbetar för hivpositiva och deras anhörigas rättigheter. En av Hiv-Sveriges främsta mål är att motverka diskriminering av hivpositiva. Organisationen tycker att det faktum att så många kan tänka sig en vänskapsrelation men ändå känner att de måste veta om en person är hivpositiv eller inte, kan tyda på att personerna ändå inte är säkra på hur sjukdomen smittar, eller i värsta fall är ett tecken på att man vill kunna välja bort hivpositiva från sociala umgängen.
Fakta: 95 procent att de tillfrågade vet att sexuellt umgänge är en smittoväg för hiv, men 79 procent uppger ändå att sjukdomen inte har påverkat deras egna sexvanor. 15 procent menar att risken för hiv har påverkat sexvanorna och använder därför alltid kondom med nya partners. Fyra procent menar att risken för att få hiv är så liten att man inte har påverkats alls, men siffran är 14 procent hos unga män.
Fler smittas än någonsin
Under första halvåret 2007 rapporterades 252 fall av hiv till Smittskyddsinstitutet. Av dessa var 153 män och 99 var kvinnor, vilket är det högsta antalet anmälda fall per halvår sedan rapporteringen startade för 20 år sedan. Det tycks svenskarna vara relativt medvetna om; 60 procent känner till att det är en ökning.
Publicerad: 2007-11-28 17:55:15
Uppdaterad 2016-12-01