Den 2 december 1998 skulle Per Jonssons verk Rivers of Mercury har stor premiär på Kulturhuset i Stockholm. Men natten innan premiären tog han sitt liv. Efter en tid av chock och sorg kunde de medverkande dock genomföra premiären en kort tid efter hans död. En magisk föreställning som blev till ett kraftfullt avsked där energin fullkomligt vibrerar ut i salongen.
Musiken är Lars Åkerlunds och verket har i Skånes Dansteaters uppsättning instuderats av Per Jonsson-dansarna Cecilia Roos och Håkan Mayer och hans medarbetare Anna Grip

Per Jonsson är en av Sveriges absolut främsta koreografer med en nyskapande stil där mystiken är ett genomgående tema. Hans rötter i Hyttebo i Hälsingland känns ofta tydligt närvarande i flera av hans verk.
I Ayas Öga berättar om Kärrfrun som kunde dra ner folk i myren.
Musiken till Ayas öga står Sven-David Sandström för och verket har instuderats för Skånes Dansteater av Cecilia Roos, Håkan Mayer och scenografen Ellen Ruge.

Skånes Dansteaters uppsättning som turnerat runt i Sverige har fått strålande kritik. Den framförs fredag och lördag på Dansens Hus som avslutar höstsäsongens turné.

http://www.perjonsson.nu

Källa: Per Jonsson

Publicerad: 2007-11-23 09:13:24