Gayikonen Rosa von Praunheim var väldigt tidigt ute som öppen bög och har provocerat och utmanat såväl det homofoba samhället som de välanpassade bögarna. Själva valet av hans konstnärsnamn var en provokation i dåtidens Tyskland, eftersom ”Rosa” påminde om den ”rosa triangeln” som homosexuella män tvingades bära i de nazistiska koncentrationslägren. H
ans legendariska långfilmsdebut ”Nicht der Homosexuelle ist pervers, sondern die Gesellschaft, in der er lebt”, 1970 (Det är inte den homosexuelle som är pervers, utan det samhälle i vilket han lever i) var banbrytande för sin tid och anses som viktigt startskott till den västtyska gayrörelsen.
Under hela 1980-talet var Rosa von Praunheim en framstående aids-aktivist tills det blev skandal när han i början av 1990-talet outade tyska TV-kändisar och utmanade dem att öppet engagera sig i hiv/aids-frågan. Mest känd i Sverige blev hans dramadokumentär ”Ich bin meine eigene Frau” (Jag är min egen kvinna) om transvestiten Charlotte von Mahlsdorfs liv i Nazityskland och DDR. Charlotte som var närvarande vid den svenska premiären 1994 kände sig mycket varmt bemött av den svenska publiken och bestämde sig att flytta sitt sekelskiftetsmuseum till Sverige. Museet hade hemma i Berlin-Mahlsdorf även fungerat som mötesplats för bögar och lesbiska och attackerats av nynazister. I kortfilmen ”Charlotte in Schweden” möter Rosa von Praunheim henne i hennes nya museum i Porla Brunn utanför Laxå.
Just nu är Rosa von Praunheim aktuell med ”Sechs tote Studenten” (Sex döda studenter) där han bearbetar på ett satiriskt sätt sina erfarenheter som professor vid filmhögskolan i Potsdam-Babelsberg, med en excentrisk kvinnlig skådespelare i rollen som professor Praunheim. Filmen har premiär den 29 november i samband med en Praunheim-retrospektiv på biografen Babylon i Berlin. Hans andra film ”Meine Mütter” (Mina mödrar) handlar om Rosa von Praunheims sökande efter sin biologiska familj.

Det var inte förrän när hans mor var i 90-års åldern som hon vågade berätta för honom att han var ett adopterad. Under researchen för filmen kom det fram att Rosa föddes 1942 i ett fängelse i Riga, Lettland under den tyska ockupationen och filmteamet lyckades utforska hans biologiska mors levnadsöde. Filmen förhandsvisas i Berlin på regissörens födelsedag den 25 november och kommer att ha tysk premiär till våren 2008.


www.rosavonpraunheim.de

Verksamheten som filmprofessor har Rosa von Praunheim lagt på hyllan men annars tänker han definitivt inte att gå i pension utan vill gärna fortsätta med nya projekt och filmer tills han fyller 70 år. I en aktuell intervju i Berlins queermagasin Siegessäule framhävdar han att han inte alls känner sig gammal. Så länge som man är frisk, vital och orkar arbeta, är livet ålderslöst, tycker han. Inte vill han plågas med att grubbla över framtiden och döden, men sedan han fyllt 60 år känns varje dag som en underbar gåva.

Och sexlivet då?
– Det råder många fördomar bland unga att äldre människor är äckliga men i själva verket är de unga rädda för sitt eget åldrande, påstår Rosa von Praunheim i intervjun. För honom känns det väldigt befriande att ha åldrat. När man är ung är det så stora förväntningar och påtryckningar. Men nu upplever han lustens oanade högsta höjder. ”Inte visste jag att sådana kunde nås överhuvudtaget.”


www.rosavonpraunheim.de
Rosa von Praunheims 65-årsdag – tips för Berlinbesökare
Filmretrospektiv med urval av Praunheim filmer visas 22 november – 22 december 2007 på traditionsrika biografen Babylon i stadsdelen Berlin-Mitte nära Alexanderplatz.
Den 29 november är det premiär för hans nya komedi ”Sechs tote Studenten”. På själva födelsedagen, den 25 november bjuder regissören själv på ett stort party som ”kommer att vara rikt på överraskningar”. Samma kväll förhandsvisas filmen ”Meine Mütter”.
I retrospektiven ingår även fotoutställningar om Lucy Kryn och Lotti Huber, två utomordentliga kvinnor som spelade en viktig roll i Praunheims filmskapande. www.babylonberlin.de

En utställning på Schwules Museum (bögmuseet), 25 november 2007 – 25 februari 2008 på Mehringdamm i Berlin-Kreuzberg behandlar Rosa von Praunheims roll i gayrörelsen; i samband med utställningen ordnas en rad temakvällar, där Rosa von Praunheim delvis är närvarande. Berlinbesökare som är intresserade av Tysklands gayhistoria borde inte heller missa bögmuseets permanenta utställning. www.schwulesmuseum.de

Publicerad: 2007-11-22 16:30:06