Under 2000 var Krister Fahlstedt en av initiativtagarna till föreningen HoF (Homo-, bisexuella och transpersoner inom Försvarsmakten). Det blev startskottet för arbetet med synliggörandet och informationsspridning om HBT-personer inom Försvarsmakten. Sedan fem och ett halvt år tillbaka har Fahlstedt varit ansvarig inom Försvarsmakten för Equal-projektet Normgivande Mångfald och Fritt Fram.

– Det som har varit intressant är att följa hur attityden till frågorna har förändrats över tiden. Från att officerare knappt har lyft frågorna ute på förband och skolor, har de nu blivit stående punkter på dagordningarna. HBT–frågorna diskuteras på ledningsnivå och jag tycker mig märka en generellt högre grad av medvetande kring just HBT, säger stiftelsens ordförande Salim Tamimi.

Krister Fahlstedt är märkbart rörd av priset när QX.se fångar honom för en kommentar.
– Det känns fantastiskt hedrande att få ett gräsrotspris, som det här. Det finaste priset man kan få inom Försvarsmakten, tänker jag, Det visar att arbetet börjar ge frukt och att det nått ut i hela organisationen. Det börjar märkas bland de värnpliktiga som är den mest utsatta gruppen, säger Fahlstedt.

Projeket Fritt Fram, som nu avslutas, är tillsammans med Normgivande Mångfald viktiga processer för Försvarsmakten i sitt arbete med att öka medvetenheten och kunskapen om HBT, menar Fahlstedt. Han framhåller dock att det inte går att slå sig till ro, trots framgångarna.

– Det är oerhört viktigt att fler aktörer finns med som en nagel i ögat. HoF, Värnpliktsrådet och politiska uppdragsgivare – alla – måste sätta tryck och poängtera att det är en viktig fråga för försvaret, fortsätter Fahlstedt.
– Hela utgångspunkten är Försvarsmaktens grundläggande uppdrag att: med vapen i hand värna om demokratiska rättigheter i hela världen. Det blir då centralt att tillse att värdegrundsarbetet även följs i fikarummet, på arbetsplatsen.

Brigadgeneral Bengt Axelsson, ställföreträdande personaldirektör och ordförande i Fritt Frams styrgrupp är också han mycket glad över Fahlstedts pris och ser ett fortsatt arbete i frågan, även när Fritt Fram avslutas.
I skrivande stund rekryteras en ny person till befattning i linjeorganisationen, en central HBT–handläggartjänst på högkvarteret, berättar Brigadgeneralen.
Som exempel på ett konkret arbete med HBT–frågan nämner Brigadgeneral Axelsson Försvarsmaktens utställartält i Pride Park, under Stockholm Pride.
Sedan 2005 har Försvarsmakten tillsammans med HoF och Värnpliktsrådet informerat under festivalen.

Även om Försvarsmakten tagit medvetna steg mot ett öppnare klimat för HBT–personer är det fortfarande en lång väg kvar, menar Värnpliktsrådet i rapporten ”Ordervägrar Försvarsmakten”. Rapporten är en attitydundersökning bland värnpliktiga som bland annat visar att var fjärde värnpliktig känner att det är mindre accepterat att vara öppet homo-, bisexuell eller transperson, inom försvaret.

– Vi såg välkomnande på undersökningen och den är på ett bra sätt kompletterande till våra egna undersökningar. Inom ramen har vi gjort massiva utbildningsinsatser mot personal och värnpliktiga. Det måste hela tiden repeteras eftersom det är ett nytt gäng som kommer in varje år, förklarar Brigadgeneral Axelsson.

Fahlstedt förstår Värnpliktsrådets kritik och erkänner bristerna. Enligt honom är det fortfarande för slumpmässigt hur gott arbetsklimatet är för HBT–personer, inom försvaret
Inriktningen i HBT–arbetet försvaret har tagit är den rätta vägen, tycker Fahlstedt. Utmaningen ligger i att säkerställa åtgärderna som Försvarsmakten vidtar och att utbildningsinsatserna kommer alla till del, där värnpliktiga är en stor del av det uppsatta målet, enligt Fahlstedt.

– Möjligheten till öppenhet måste vara förbehållen alla och dit är det långt kvar, ingen får tvivla på ambitionsnivån, det är dit vi vill nå, avslutar pristagaren Krister Fahlstedt.

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=13801

Källa: HoF-klubb på Qruiser

Publicerad: 2007-11-20 18:20:44