Efter en lång debatt valde moderaternas stämma i Gävle under devisen ”Fortsatt förnyelse” att rösta för en könsneutral äktenskapslagstiftning.
Såväl partistyrelsen som det utskott som behandlade frågan ställde sig bakom den motion som lagts fram av bland andra Stockholms trafiklandstingsråd och ordföranden i Öppna moderater, Christer G. Wennerholm.
– Grattis!
– Tack så mycket, det känns väldigt bra, säger Christer G. Wennerholm till QX.se. Jag hade på känn att det skulle gå vägen, frågan var mogen men man får ju aldrig vara övermodig.
– Hur uppfattade du debatten?
– Det var en så klar majoritet så debatten blev öppen och sansad och med ett stort mått av förståelse från de som inte delar min och majoritetens uppfattning, menar Wennerholm och konstaterar att det naturligtvis funnits draghjälp i att partistyrelsen och flera statsråd uttalat sitt stöd för Wennerholm och motionen som han med flera undertecknat.
– Skickas nu den tydliga signal som MUF ordföranden Niklas Wykman hoppades på i sitt debattinlägg?
– Ja det tycker jag, det var en jättetydlig signal om att vi är ett parti som i alla sammanhang står upp för enskilda människors rätt. Att vi är et parti som går i takt med tid och opinion.
– Riksdagsman Jan Ericson sa i debatten att han oroande sig över alliansregeringens sammanhållning.
– Ett parti skall formulera sin politik utifrån vad man tror på och inte i första hand fundera kring hur en annan grupp människor reagerar. Nu är det en sak för oss att argumentera för detta i alliansregeringen.
– Detta har varit ett bra och modigt beslut och det känns bra att vara moderat idag.
I partiets handlingsprogram skrivs nu in att partiet skall verka för en könsneutral äktenskapslagstiftning och att kyrkorna skall få behålla vigselrätten. Man ställer sig därmed bakom den utredning som Hans Regnér presenterade i våras.
– Det är ju väldigt bra och glädjande, kommenterar Fredrik Saweståhl, vice ordförande i Öppna moderater och medmotionär.
Ingen räkning av rösterna genomfördes men vid voteringen framgick att en stor majoritet, så som MUF-ordföranden i sitt tal önskade, ställde sig bakom. Saweståhl bedömde att ett 30-tal röstade mot av de ca 220 delegaterna.
– Det var en bra debatt, menar även Saweståhl. Det är inte bara radikala muf:are utan stöd ges från riksdag och från alla håll i landet
– Nu är tre partier för och majoritet finns i riksdagen, konstaterar Saweståhl. Jag är övertygad om att partiet löser detta. Kristdemokraterna måste veta att slaget nu är förlorat, säger han och räknar med att regeringen nu lägger en proposition i frågan så att en könsneutral äktenskapslagstiftning kan införas 2008.
Moderata riksdagsledamoten Olof Lavesson välkomnar beslutet på stämman och hoppas att moderaterna ny kan ”ta ledartröjan i familjepolitiken”.
– Med dagens beslut i ryggen utgår jag från att det kommer ett initiativ från regeringen om en könsneutral äktenskapsbalk, säger Lavesson.
RFSLs ordförande Sören Juvas kommenterar beslutet idag fån Vilnius där han deltar i ILGA-Europas årskonferens. Han ser det som ”oerhört positivt” och som ett tecken på ”att partiet mognat”.
Dagens beslut innebär även att ett stort ansvar läggs på moderaterna och regeringen att lägga fram ett lagförslag snarats. Lägger regeringen frågan i en ytterligare långbänk efter remisstidens utgång kan det inte tolkas som någonting annat än ett bristande ledarskap inom regeringen, säger Sören Juvas.
Av riksdagens partier har nu alla utom kristdemokraterna ställt sig bakom införandet av en könsneutral äktenskapslagstiftning.
http://www.qruiser.com/theme/regnbagsval/?block=6
Källa: Moderatblocket på Tema Regnbågspolitik
Publicerad: 2007-10-27 15:40:01
Uppdaterad 2018-01-11