Människor från öst

Milan Djuric kommer från Belgrad och är aktiv i den serbiska organisationen Arkadia. Organisationen har visserligen några år på nacken, men aktiviteterna har åkt lite berg och dalbana. Framför allt beroende på myndigheternas förföljelse av organisationen har man haft svårt att arbeta kontinuerligt. Det senaste dråpslaget kom 1997 då organisationens kontor stängdes av myndigheterna. Man har också försökt att få sin organisation registrerad hos myndigheterna men detta har misslyckats. Nu är man en ganska liten grupp på 10 personer som utgör kärnan i Arkadia.

Just myndigheternas trakasserier har bidragit till att många homosex-uella är rädda att ta kontakt med Arkadia och man funderar på att hitta ett nytt namn för att komma runt det problemet.

Som en del av Arkadia finns också en lesbisk grupp kallad Labris. Ordföranden där heter Lepa Mladjenovic. Hon är öppen lesbisk och har medverkat i massmedia på olika sätt.

Den legala situationen i Serbien är formellt så att det tidigare totalförbudet mot homosexuellas förbindelser avskaffades för några år sedan. Lagen har dock många kryphål och homosexuella kan inte räkna med att leva en säker tillvaro. Polisen förföljer aktivt många homosexuella. Förra året blev an aktivist arresterad, han torterades och lbev slagen av polisen. Han tvingades erkänna inför en videokamare att han är en spion och förrädare. Senare hittades han mördad och polisen vägrade då att utreda anklagelserna mot polisen att ligga bakom mordet. Amnesty engagerade sig mycket i det fallet, som fortfarande inte är uppklarat.

Homofobin är utbredd i landet och i samband med NATO:s bombning-ar i Serbien beskylldes också landets bögar och lesbiska för att vara i maskopi med NATO och ligga bakom bomningarna.

Trots alla problem försöker Arkadia att kämpa på. Det viktigast är att kunna öppna ett eget kontor som kan fungera som mötespunkt både för aktivister och andra. Man samarbetar med en organisation mot kvinnovåld, som har en telefonjour. Många bögar och lesbiska ringer dit för att få någon att prata med. Man har också börjat arbeta med olika basgrupper för att stärka enskilda homosexuella.

Publicerad: 2000-11-01 03:00:00