Identitet
Nu kommer transpersonerna ut. Länge har transvestism betraktats som något skamfyllt som endast borde få utövas i slutna sammanhang. Som varit fallet med de homosexuella kommer allt fler transvestiter ut. Få vågar ännu så länge visa sin rätta identitet ofta på grund av hänsyn till närstående.
Ordet transvestit myntades av Magnus Hirschfeldt 1910 och som beskrev fenomenet i klara termer, han åsyftar heterosexuella transvestiter. Seriös forskning började så sent som i mitten av 1960-talet och namn som bör nämnas är bl a Stoller, Prince, Bentler, Docter, Bergström-Walan och Larsson.
Virginia Prince, USA, var den första att starta en förening för heterosexuella transvestiter, 1964. Två år efteråt bildades FPE i Norden och Beaumont Society i England. Så småningom tillkom åtskilliga föreningar i USA, en del enbart för transvestiter, andra öppna för alla slags cross-dressers och transsexuella. Idag finns föreningar och klubbar i Nordamerika, Europa, Australien och Japan m fl länder. En paraply- organisation för att samordna intressen och information, IFGE, tillkom i USA på 1980-talet.
Vi går nu in i en ny epok där HBT blir ett samlande begrepp för homo- och bisexuella samt för transvestiter.
Queer är ett annat begrepp som mer och mer kommit att användas. Längst går kanske Alexander Bard som menar att både gaykulturen och queer kommer att försvinna eftersom vi inte längre har anledning att odla några särdrag.
Jag kommer i det följande att ge en del enkla och handfasta tips hur man förvandlar sig till en trovärdig kvinna. Det finns undersköna kvinnor både äkta och fejkade. De kommer att vinna priser för sin skönhet men det finns också vanliga människor som du och jag som av ålder eller andra ickekvinnliga drag får inrikta oss på att se så bra ut som våra förutsättningar tillåter. Ingen kommer att skratta om vi inte ser ut som Cindy Crawford. Christer Lindarw klarar det men han är speciell och han har tränat jättemycket.
Så ta mod till dig och planera din kom-ut-process. Här kommer att ges elementa men tveka inte att kontakta mig eller någon annan som kan hjälpa dig. Du kanske behöver någon som säger att du är OK eller följer med dig på den första promenaden. Det kan kännas tryggt att ha någon med sig som talar om hur du klarar dig och hjälper dig att övertyga dig själv om att du faktiskt passerar.
(Tillsammans med Gunvor Åkerblom och Katarina Richardsson författare till boken Att leva som Periskop förlag. Du hittar den på bokhandel Rosa Rummet)
Publicerad: 2000-10-30 14:28:01
Uppdaterad 2016-11-21