Hur startade det?
– Jag och Fanny gifte oss 2006 och åkte jorden runt på bröllopsresa. När vi kom till Cusco i Peru, nere vid incastaden Machu Piccu var hela stan full av regnbågsflaggor. Vi jublade, det var som en hel liten regnbågsstad! När vi pratade med folk var de inte alls särskilt toleranta mot homosexualitet, men… flaggan var densamma! Vi har alltid haft tanken om att det borde finnas fler alternativ för den som vill köpa queera smycken och liknande, och idén var född. Eftersom vi båda är väldigt pyssliga av oss köpte vi förstås på oss massor av regnbågsfärgat material. Sedan reste vi vidare och köpte på oss ännu mera material. Mycket har vi sett produceras på plats. Det har känts viktigt att kunna ge ett bra pris till rätt personer.

På er hemsida finns smycken både för flator, bögar, queer, trans… Vad skulle du säga är er inriktning?
– Eftersom vi gör allting själva och vill ha folks idéer så kan man själv designa sitt smycke. Är man transsexuell kanske man har en egen bild av vilken symbol man tycker representerar en själv, vi lägger upp det nya på hemsidan och sedan kanske nästa person också gillar det. Det har blivit badankor och davidsstjärnor och allt möjligt som numera ingår i vårt sortiment.

Hur har det gått?
– Det går upp och ner – det går bättre när vi syns mycket, som på peace&love-festivalen, utanför pride och på Hallongrottan. Varje månad har vi ca 18 saker som vi sätter ner i pris för att det hela tiden ska finnas något nytt på vår sida. Och vi märkte att det blev mer populärt när man började kunna betala med kort.

Tycker du att ni konkurrerar med QX-shoppen?
– Nej, vi har inte alls den intentionen. Vi säljer inte samma saker, vår tanke är ju att inte massproducera. Allt är handgjort. Tanken är att man ska kunna hitta alternativ, det finns för lite! Mångfald är bra. Vi kan inte jämföra oss med QX-shopen, men kanske inspirera till att fler gör något av sina idéer och gör att det finns ännu mer att välja på. Vår tanke är inte att vi ska försörja oss på det, vi tjänar inte ens något men det är viktigt att det finns fler – så är det ju med allt. Och det ska vara billigt, man ska vara 15 år och ha råd att köpa en regnbågsflagga. Själva har vi ju liksom inte heller råd att köpa det dyraste efva-smycket, så det var viktigt för oss när vi startade.

Vad köper folk mest?
– Armband av olika slag, både bi- och regnbågsarmband. Handdukar och örhängen.

Hur ser framtiden ut för Agua Iris?
– Vi vill absolut fortsätta, vi tänker inte försöka försörja oss på det än men vill förstås inte heller gå back. Så länge det kommer in beställningar är det jättekul! De som handlar handlar ofta en gång till, det är roligt och man känner att det är en lyckad idé!

Ni säljer mest smycken, men vad tycker du annars saknas på hbtq-prylmarknaden?
– Jag gillar ju att det syns vem jag är. Kläder med queera tryck av olika slag, snygga mönster och kanske inte bara t-shirts. Mössor, vantar, byxor, vad som helst! Åh tänk att ha ett eget queer-klädmärke… Det finns helt klart en efterfrågan på regnbågssaker, det gäller bara att ha en idé, gå ihop med folk och våga satsa.

Agua Iris hemsida

http://www.qx.se/shop/lista.php?kategori=&fritext=agua&sortering=alfanumeriskt&aktion=Lista+varor

Källa: Agua Iris i QX Shop

Publicerad: 2007-10-20 12:00:00