En av de många motioner som lämnat in i hbt-frågor inför årets riksdag är de tre partiledarnas Mona Sahlin (s), Peter Eriksson (mp) och Lars Ohlys (v) krav på införandet av en könsneutralt äktenskapslagstiftning.
De tre skriver i motionen att de vill fortsätta arbetet för sexuellt likaberättigande.
”Därför tar vi nu ett gemensamt initiativ för att göra slut på långbänken som drabbat frågan om en könsneutral äktenskapsbalk. Vi föreslår en ändrad lagstiftning. Äktenskapets juridik ska ge alla samma rättigheter, oavsett sexuell läggning. Svensk lagstiftning ska behandla alla lika.”
Partiledarna bakom motionen konstaterar att det redan finns en klar majoritet i riksdagen för att införa lagen, men oroar sig för en ”långbänk” trots detta på grund av regeringspartiet kristdemokraternas motstånd.
Senast den 18 mars kräver oppositionen att ett förslag till en könsneutral äktenskapsbalk presenteras av regeringen.

RFSL välkomnar oppositionens initiativ.
– Frågan är enormt viktig och denna motion bevisar att frågan om äktenskapet är större än partipolitik. Det handlar om mänskliga rättigheter, säger Sören Juvas, förbundsordförande RFSL.
– Lägger regeringen frågan i en ytterligare längbänk efter remisstidens utgång kan det inte tolkas som någonting annat än ett bristande ledarskap inom regeringen, fortsätter Sören Juvas och hoppas att motionen skall bli en sporre för regeringen arr återta initiativet i frågan om det könsneutrala äktenskapet.
Även bland andra folkpartisterna Birgitta Ohlson och Barbro Westerholm liksom Olof Lavesson (m) tar upp könsneutralt äktenskap i motioner till årets riksdag. Till Svenska Dagbladet säger Ohlsson att hon har förtroende för Fredrik Reinfeldt och centerpartisten Fredrick Federley menar att om regeringen inte lägger förslag blir det istället för en motion ett utskottsinitiativ i riksdagen som gör att det blir en könsneutral äktenskapsbalk.

Kristdemokraternas motioner i frågan handlar om krav på folkomröstning respektive att ännu en utredning skall göras.

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=81405

Källa: Qruiser-klubb om könsneutralt äktenskap

Publicerad: 2007-10-07 17:27:34