Peo Månestad var under fler år en av Stockholms tunga gayklubbs-profiler. Med fester på olika teman på Münchenbryggeriet, ”Hus1” på Sveavägen, klubben Garage på Herculesgatan och Propaganda som höll till på en rad olika platser i staden ordnade han fest för tusentals partysugna.
Sedan 2002 har han dock tagit paus med klubbandet.
Tills nu!
Den 13 oktober slår han upp portarna igen för Propaganda. Men denna gång, och för andra gången, med tilläggsnamnet Berlin.
I gigantiska partykomplexet Goya på Nollendorfplatz i Schönebergs gayområde gör han en satsning i den europeiska gaymetropolen.
Fyra DJs på två golv och såväl GoGo-killar som ”tabledance” och crusing utlovas.
Storleksmässigt på discofronten har Propaganda-Berlin huvudsakligen konkurrens från fetischinriktade Berghain i stadsdelen Friedrichshain, annars finns inga större dansklubbar. Tills nu.
QX.se ringde upp Peo Månestad i hans bostad i Berlin.
– Så dyker du upp som gubben i lådan!
-Ja. Märkvärdigt va!
– Vad har du gjort sedan du lämnade klubbscenen i Stockholm?
– Jag har flyttat hit till Berlin. Min favoritstad sen jag var här första gången 1964.
– Vad är så bra med Berlin?
– Det är den mest liberala staden man kan tänka sig. Den är som Hanna Schygulla som bott i London och Paris och nu flyttat hit sagt: ”London och Paris är färdiga, men Berlin är det inte än på länge”. Det håller jag med om.
– Vad är den stora skillnaden mellan Stockholm och Berlin?
– Det är roligare här, säger han och berättar om en händelse som han menar illustrerar detta.
– Jag och några svenskar gick och promenerade i Friedrichshain och bar på några öl vi köpt. Så kom vi till en polisavspärrning och poliserna sa att vi inte fick gå omkring med flaskor. Så gick de och hämtade fyra plastglas och gav oss – det är Berlin, för mig. Det skulle inte hända i Stockholm
– 1999 giorde du tre Propagandafester i Berlin. Vad är skillnaden idag?
– Det är lokalen! Jag har fått gaymonopol på Goya, annars hade jag inte gjort det. Man har lagt ner motsvarande 120 miljoner svenska kronor på att renovera lokalen. Sedan gick de i konken. Men allt finns ju kvar i huset med en ljud och ljusanläggning som inte finns på annan plats i denna staden. Man kan belysa de olika våningarna med olika färger och ösa på hur mycket dunka dunka som helst.
– Men man vet inte hur detta slår, garderar Månestad. De discotek som finns i Berlin ligger i mer eller mindre mörka källare. Och det är inte Goya. Så det återstår att se om berlinarna kanske är speciella och bara vill vara i mörka källare.
– Vad är skillnaden på att driva klubb i Berlin och Stockholm?
– Det finns fler lokaler att välja på. Berlin är med Hamburg och Bremen dessutom unikt med att inte ha stängningstider. Man får ha öppet dygnet runt. Säg var i världen annars som man kan ha öppet dygnet runt!
– Dessutom är det betydligt mer lättarbetat eftersom myndigheterna inte lägger sig i så mycket. Man får till exempel dansa med naken överkropp.
– Får vi se dig göra någonting i Stockholm?
– Man skall aldrig säga aldrig. Om någon sa för ett år sedan att jag skulle öppna i Berlin hade jag aldrig trott det. Jag får väl komma tillbaks och göra en tredje Mr Gay Sweden-tävling!
– Då får väl vi komma till dig så länge alltså!
– Kul, välkomna! Lucia-festen på Goya för svenska kolonin kan ju vara något extra! Hittills är det bara Svenska kyrkan som gör något på Lucia och folk är inte så kyrkliga längre. Det fattas en samlingspalts för svenska kolonin som ju är stor numera.

Propaganda-Berlin har sin premiär den 13 oktober, Goya, Nollendorfplatz. Bland de svenska inslagen förutom Peo själv märks Petter Wallenberg, en av författarna till Bögjävlar, som bor i Berlin. Han spelar som Dj Baddlover på premiärkvällen.
Månestad satsar stort med uppslagsannons i gratistidningen Sigessäule och helsida i Blu (fd Sergej), 20 000 flyers och 200 affischer. Stan lär bli varse att Propaganda-Berlin öppnar!
Flyg till Berlin är billigt numera med direktflyg från Arlanda, Landvetter, Kastrup, Oslo och Helsingfors.

http://www.propaganda-berlin.de

Källa: Propaganda Berlin

Publicerad: 2007-09-25 11:17:35