Efter att konfirmationsprästen Halvar Sandell i Markus församling, som ingår i svenskspråkiga Borgå stift i den finska lutherska statskyrkan, uppmanat sin kollega, kaplanen Karl af Hällström att inte ta nattvarden har en het diskussion utbrutit i Finland.
Karl af Hällström ville delta vid sin gudsons konfirmation då Halvar Sandell bad honom avstå.
Orsaken som angavs var att af Hällström ger stöd till välsignelse av samkönade par. Därmed, menar Sandell att de inte delar sakral gemenskap.
Till Hufvudstadsbladet sa Sandell den 6 september att de två står så långt ifrån varandra att ”det inte finns orsak att fira nattvarden”.
Enligt YLE tog biskopen avstånd från Sandells agerande. Biskop Gustav Björkstrand menar att nattvarden är till för alla som är ”döpta, skriftskolgångna och konfirmerade” medan Sandell i svar menar enligt YLE att ”bara de som följer den kristna traditionen enligt alla traditioner” skall få ta emot nattvarden.
Striden har fortsatt politiskt och Svenska folkpartiets riksdagsledamot Mikaela Nylander säger till YLE att den exkluderande linjen ”är skrämmande”.
Karl af Hällström tilldelades Regnbågsankan 2007 i samband med den finlandssvenska Regnbågshelgen i april. På Kyrkpressen.fi har Karl af Hällström en egen blogg och frågan om inställningen till homo- bi och transpersoner är en av de hetaste debatterna just nu.

Samtidigt med bråket inom Borgå församling konstateras i en ny undersökning om finländares syn i olika moralfrågor att attityderna till homosexualitet förändrats dramatiskt.
1981 ansåg hälften av finländarna att de ´”aldrig skulle acceptera homosexualitet”. Idag är den siffran nere på 20%.

http://karlafhallstrom.blogspot.com

Källa: Karl af Hällströms blogg

Publicerad: 2007-09-19 12:21:13