Vid ett möte under söndagen med omkring 300 personer, inkluderat Larry Craigs fru Suzanne och två av hans barn bad han om ursäkt ”för det jag orsakat” och valde att avgå då landet befinner sig i ”en allvarlig tid av krig och konflikt. En tid som kräver Senatens och nationens full uppmärksamhet”.
Samtidigt börjar amerikansk media intresserade sig för fenomenet toalettraggning och polisens intresse för detta.
På Postbulletin.com meddelar att flygplatspolisen på Atlanta International Airport i år arresterat 45 personer för toalettraggning, jämfört med 22 ficktjuvar. Sedan i maj har 41 män arresterats på Minneapolis flygplats för samma ”brott”. The Nation-bloggaren Richard Kim menar att det Craig ägnat sig åt inte borde vara olagligt och ”bortsett från hans hyckleri borde det inte finnas några invändningar mot de than gjorde”.
I The International Herald Tribune konstateras att den amerikanska polisen i 40 år känt till att män raggar män i parker och på offentliga toaletter. Att jaga dem kostar mycket men ger lite resultat, skriver debattören Laura M. MacDonald.
I Salt Lake Tribune citeras polisens kartläggning av toalettraggande män. Raggningen konstateras att alltid vara ”diskret och utan att ord utväxlas”. I polisens rapport konstateras att de första orden som utväxlats var när polisen meddelat att den som raggat var arresterad.
Salt Lake City-polisen noterar att de flesta som upptäcks ragga i parker och offentliga toaletter var mellan 36-56 år och en tredjedel av dem var gifta och uppfattade sig själva som heterosexuella.
I Sverige diskuterades frågan senast i samband med Stockholm Pride inför att fotbollsspelaren Glenn Hysén skulle hålla sitt inledningstal. I TV-programmet Silikon berättade han 2001 att han utsatts för närmanden av en man på Frankfurts flygplats. Mannen hade inte, likt Craig, gjort diskreta närmanden utan enligt Hysén tagit honom i skrevet. Som svar på detta slog Hysén ner mannen. Den nedslagna mannen kontaktade inte polisen så först när Hysén själv berättat blev händelsen känd.
Debattörer som Henrik Tornberg, Anders Selin och Petter Wallenberg protesterade mot att Hyséns invigningstalade.
Kritikerna menade att Hyséns agerande var ett slags hatbrott riktat mot homosexuella. Hysén menade att mannen ”var sjuk i huvudet” och inte homosexuell. Vid sitt tal tog han avstånd från våldet.
Publicerad: 2007-09-03 13:31:17
Uppdaterad 2024-10-22