Pride House 2007

Sångerskan Kim Kärnfalk, känd från Friends och duon Nina och Kim, kom på att hon var bisexuell när hon växte upp i småstaden Uddevalla. Hon levde i garderoben under flera år, men tog sen steget och kom ut. Efter att ha kämpat för att accepteras som en kvinna som gillar kvinnor träffade hon sedan en man – och blev kär. Idag är hon gift och lever enligt egen utsago Svenssonliv med Anders, tre bonusbarn och två hundar.
Idag har hon varit på Pride House och haft ett samtal med Lena Sohl, redaktör och frilansjournalist, där hon berättade för besökarna om de fördomar hon mött, både i heterovärlden och i gayvärlden.
När hon träffade Anders var det många i flatvärlden som sa att ”nu kommer du att fastna i heterofällan”.
– Det var nästan så folk trodde att jag skulle fastna vid spisen och få stryk, bara för att jag träffat en man, säger Kim Kärnfalk.
Många menar å andra sidan att det är ett enkelt val att gå tillbaka till heterovärlden, men Kim håller inte med.
– För det första så valde jag inte en man, jag valde en person som jag älskar väldigt mycket. Sedan var det inte alls enkelt. Han hade tre barn sedan tidigare och jag kom in och skulle bli bonusmamma vilket inte alls var lätt.
Kim känner att bisexualitet inte får ta plats i hbt-världen:
-Det är inte lika fint att vara bi. När jag var nominerad till Gaygalan som årets homo så stod det homo/bi på mig. Varför kunde det inte bara heta årets hbt istället?
Det här med etiketter känns krångligt och Kim berättar att många nu vill få henne till att vara hetero för att hon lever med en man:
– Men det spelar ingen roll om jag så lever med Anders resten av mitt liv, jag kommer aldrig bli hetero i alla fall.
Faktum är att Kim deltagit mer i hbt-sammanhang sedan hon gifte sig med Anders.
– Jag har blivit mer trygg sedan jag träffade honom, jag känner mig älskad och vågar stå för den jag är. Jag är väldigt stolt över att vara biseuxell.
Och kärleken hon känner för en man är exakt densamma som den hon känt för kvinnor:
-Blir jag kär så blir jag lika kär pang bom oavsett om det är en kvinna eller en man. Det är exakt samma känsla, det enda som skiljer är folks fördomar.
När Kim levt med en kvinna har hon upplevt fördomar från heterovärlden, och nu när hon lever med en man möter hon fördomar från gayvärlden.
– Men det är lättare att komma tillsammans med en man i hbt-världen än att komma med en kvinna i heterovärlden. I heterovärlden riskeras min säkerhet om jag lever öppet med en kvinna.
Kims historia kommer att ges ut som bok av Normal förlag. Lena Sohl är med och skriver boken, som kommer att bli i jag-form. Titeln är ”Mamma, mormor och jag” och den kommer att bli en uppväxtskildring där vi får veta hur det var för Kim att växa upp som bi i en småstad, men den kommer också att handla om hur hennes liv förändrades efter att hon fick telefonsamtalet från Bert Karlsson som kom att ändra hela hennes liv – från småstadstjej till kändis.

Publicerad: 2007-08-03 14:52:58