Debatt

I mars mottog regeringen utredarnas förslag till en könsneutral äktenskapslagstiftning. Tyvärr har regeringen jobbat långsamt och först i juni har de sänt förslaget på remiss. Man har dessutom beslutat om en lång remisstid, ända till mitten av januari 2008. Det innebär troligen att regeringen inte ens hinner få en proposition i frågan klar före nästa sommar.

När företrädare för riksdagspartierna debatterade frågan under Almedalsveckan på Gottland så visade det sig att samtliga partiers företrädare, utom kd, ställde sig positiva till att ansvarigt utskott i riksdagen, Civilutskottet, tog ett initiativ för att skynda på frågan. Riksdagens utskott kan själva välja att skriva fram förslag, betänkanden, till riksdagen när regeringen inte lägger några förslag. Ett sådant utskottsinitiativ skulle göra det möjligt för riksdagen att ta ett beslut under våren med ikraftträdande redan den första juli istället för att vänta i flera år.

I riksdagen finns, om man bortser från kristdemokraterna, en rätt god samstämmighet i frågan. Partierna verkar till och med angelägna om att snabbt hitta en praktisk kompromiss som kan tillfredställa alla intressen.

Därför avser jag, som ordinarie ledamot i Civilutskottet, föreslå att ta ett sådant initiativ tas på dess första sammanträde i höst och jag utgår från att samtliga partier utom kd ställer sig bakom förslaget.

Redan nu på söndag vid samtalen i Tantolunden kommer samtliga partier få möjlighet att bekänna färg och då får vi veta om löftena i Almedalen är värda något.

Det är intressant när en debatt visar att alla partier i princip är överens. Men det är självklart lika frustrerande att det även i sådana fall tycks behöva ta oändligt med tid att lagstifta. Min bedömning är dock att frågan om en könsneutral äktenskapslagstiftning vid det här laget är så pass genomdiskuterad att den bör kunna lösas utav utskottet på några månader. Det är upp till övriga riksdagspartier om det blir så.

Publicerad: 2007-08-01 12:46:19