Försvar & HBT

I Värnpliktsrådets attitydundersökning som gjorts under året har hela 667 värnpliktiga deltagit.
Studien innefattar även kvinnor och personer med annan kulturell eller religiös bakgrund och där visar det sig att det är mindre accepterat att vara HBT-person inom Försvarsmakten än någon av nyss nämnda minoriteter. En knapp tredjedel av alla tillfrågade upplever att HBT-personer behandlas på samma sätt som alla andra. Motsvarande siffror för kvinnor var 52, 6 % och annan kulturell eller religiös bakgrund var hela 54, 7 %.

Rapporten rörande HBT-personers situation berättar utförligt om flera fall där homo- eller bisexuella killar valt att dölja sin sexuella läggning och lagt massor av energi på att smälta in och hålla masken utåt. Att inte försäga sig, men heller inte att förneka om frågan om deras sexuella läggning väl kom på tal.
– Här är alla likadana. Ingen skulle kunna misstänka mig för att vara bög och jag vill ha det så. Det är bara att gå, prata och göra som alla andra så märks man inte. Tror det att jobbigare at vara tjej. Jag menar det syns inte på dig att du är bög. En tjej har svårt att gömma sig, berättar ”Erik”, en jägarsoldat på en av Sveriges mest framstående militära utbildningar. Liknande historier berättas av andra killar i rapporten, som avslutas med en berättelse av en blivande kvinnlig kadett tillika HBT-persone. Hennes intryck är att Försvarsmakten reagerar med kraft vid fall om kränkningar och trakasserier. Däremot fick hon kämpa hårdare och tvingades bevisa mer för att hon var kvinna…

Två av tio värnpliktiga har vid ett eller flera tillfällen upplevt att värnpliktiga har behandlat HBT-personer felaktigt. Oftast har detta skett på logementen, och alltså inte under övning. Men nio av tio som deltog i undersökningen uppger att dom inte själva uppfattat att de uttryckt sig nedsättande om värnpliktiga som är HBT. Värnpliktsrådet menar dock att problemet inte är de värnpliktiga snarare befälen som inte agerar med handling och kraft så fort det förekommer någon slags nedlåtande kommentar eller kränkning. De värnpliktiga präglas enormt av sina plutonchefer och det är viktigt att de tar ställning i ett tidigt skede.

Hela 95 procent av dem som deltog i undersökningen uppger att de själva accepterar HBT-personer inom försvarsmakten (acceptansen är störst bland marinen och flygvapnet).

Om du vill veta mer så deltar Värnpliktsrådet i HoF:s seminarium på Pride House klockan 15.30 – 16.15. ”Försvarsmaken, förbandet och individen”.

Publicerad: 2007-07-31 13:20:53