Debatt

Mervärdet i att få vara en hel människa och individ är en självklarhet för alla. I ett exkluderande klimat på en arbetsplats kan man fortfarande inte få känna helheten till sitt existensberättigande. Att dölja sitt innersta liv- sin verklighet – sin sexuella läggning kan inte tolereras. Att få fungera som soldat/sjöman/officer/civilanställd fullt ut är ett krav vi ställer.

Vi har börjat denna resa att öppna upp vårt klimat i vår svenska Försvarsmakt. Vi möts internationellt av goda positiva reaktioner i och med detta arbete. Sveriges Försvarsmakt är föregångare på att bedriva ett aktivt arbete inom HBT-frågor på vår arbetsplats/utbildningsplats – Försvarsmakten.

Låt oss inte tappa fokus och kraft på detta. Ge fortsatta anslag till utbildningarna – så att vi aktivt kan fortsätta att vara en Försvarsmakt i förändring – men också en stolt Försvarsmakt – som värnar om ALLA. Där ALLA är inkluderande och ska ha möjligheter att aktivt fullt ut få vara en fullständig individ som ger och kraftsamlar för att lösa sin tilldelade uppgift. Det med förutsättningar som stöder och utvecklar dig som individ.

Ett diskrimineringsarbete att utbilda inom vad som är tillåtet, förbjudet eller exkluderande var fokus för projektet Fritt Fram, där Försvarsmakten var en av de största deltagarna. När projektet omvandlades till en nationell tema grupp (NTG) fanns Försvarsmakten fortfarande med i en projektledande roll.

Det arbete som har pågått MÅSTE fortsätta. All personal är fortfarande inte utbildad. Värnpliktiga kommer varje år in i organisationen och skall utbildas. HBT-utbildning SKA in i utbildningsplaner och kontinuerligt genomföras.

Försvarsmakten har börjat i liten skala. Vi kräver mer.
Bland annat inrättades på Högkvarteret en HBT-handläggare i den nya organisationen som trädde i kraft 1 april i år. Detta uppskattas som en klar och tydlig markering på det fortsatta arbetet med att stadigfästa HBT-frågorna som en klar och viktig roll i arbetsplatsklimatet.

Hur ser den aktuella handlingsplanen ut för HBT-frågor och dess permanentisering i utbildningsplanerna?

När skall resten av vår personal få utbildning?

Är klimatet för öppenhet verkligen nådd, eller hur mycket mörkertal finns där?

Arbetsplatsundersökningar bör följas upp och på nytt genomföras.

Vi vill att vi tar vara på den enorma framgång som Fritt Fram har gett oss. Låt oss återanvända och stadigfästa HBT-arbete med bas utifrån det.

Väl investerade pengar och väl investerad tid som gett resultat – måste förvaltas.

Kapten Ulrika Hansson
Ordförande
Föreningen HoF

Löjtnant Lars Carlsson
Vice ordförande
Föreningen HoF

http://www.hof.org.se

Publicerad: 2007-07-31 12:09:47