Pride 2007

För sex år sedan misshandlade fotbollsprofilen Glenn Hysén en man som på Frankfurts flygplats tagit på hans snopp i pissoaren.
Glenn Hysén slog mannen ”spontant” så att han föll till marken.
Händelsen blev känd efter att han själv berättat om den i TV-programmet Silikon. Dåvarande RFSL-ordföranden Anders Selin kritiserade Hysén för hans agerande och menade att han använt mer våld än nöden kräver för att värja sig.
” Tyvärr är det så att om en man (en ”bög”) antastar en heterosexuell man så används grövre våld än om till exempel en kvinna utsätts för sexuella närmanden av en man, eller det omvända.”, skrev Selin i mars 2001.

Den 11 juli i år meddelade Stockholm Pride att Glenn Hysén nu på onsdag skall invigningstala tillsammans med kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth. Årets tema är just sport och Hysén meddelade att han ser det som en ”ära” att invigningstala på Pride.
– Jag kan tänka mig att mina vänner i FCZ har lobbat för det här, jag tror de brukar gå i paraden hela gänget, sa han i det pressmeddelande som Stockholm Pride sände ut.
Hysén har varit lagledare i ett TV-program där ”fotbollsnördar”, bland annat en bisexuell kille, lärde sig spela fotboll. I TV-programmet Faktums temaprogram om homosexuella och idrott i oktober 2005 sa han att fotboll är en tuff sport och att ”den allmänna uppfattningen” om homosexuella är att de är ”lite mer feminina, lite mer försiktiga”.
– Om du står i en dusch och du vet att det står två bögar är där, så kanske de tänder på den därinne. Vem vet, det är ju så man tänker, men det kanske är fel, sa han i programmet.
Förra hösten var han med i TV-programmet Böglobbyn och läste texter av Jonas Gardell.

Journalisten Henrik Tornberg reagerade omedelbart på sidan Sylvester.se mot att Hysén skulle invigningstala. Han konstaterade att ”det är väldigt långt till Tanto” och hänvisade till att Stockholm Pride ordförande Sofia Sjöö till Aftonbladet menade att Hysén genomgått en ”spännande resa” i synen på hbt-personer.

Idag drog debatten igång igen. Förre RFSL-ordsförande tillika förre ordföranden för Stockholm Pride Anders Selin kritiserar på DN-debatt åter igen valet av Hysén som invigningstalare. ”Ge Glenn Hysén rött kort” säger han och oroar sig för den syn på ”bögvärn” som Glenn Hysén gett uttryck för.
I Aftonbladet tar debattören Petter Wallenberg upp samma tema och menar att Hyséns attityd till den man som tafsade på honom på Frankfurts flygplats liknar den som ishockeypelaren Peter Karlssons baneman i Västerås hade. Mördaren hänvisade även han till att han utsatts för närmanden.
I rättvisans namn så är ju felet att du överhuvudtaget blivit tillfrågad, och på den punkten har blott Stockholm Pride ansvaret.”, skriver Wallenberg i Aftonbladet.
Hysén själv har genom media fortsatt att försvara sin reaktion och kallar den man som tafsade på honom ”en sjuk jävel” men menar att alla homosexuella ”inte är sådana”.
Från Stockholm Prides sida ser man diskussionen som ”intressant”.
– Vi vill just föra fram sådan frågor kring machism och manlig identitet, säger Anders Wallner, presstalesman på Stockholm Pride till QX.se idag.
– Vi står fast vi det vi tidigare sagt att vi vill ha en person förankrad i idrottsrörelsen och som uttalat sig om de problem som finns, säger Wallner. Och dessutom en person som vågar säga rakt ut vad han tycker och tänker.
– Vi betraktar inte det han gjort som ett homofobt dåd. I hans värld är det så här man reagerar, och det får stå för honom. Och vi försvarar inte att han tog till våld i den här situationen, säger Wallner.

Publicerad: 2007-07-30 14:11:10