Pride 2007

QX har inför Prideveckan förhandstittat på Moderna Museet utställning ”10 historier – svensk konst 1910-1945 ur Moderna Museets samling”. En spännande utställning som kanske borde heta ”100 historier”.

Cecilia Widenheim har satt ihop en spännande utställning ur Moderna Museets samlingar och tagit hem en del utlånad konst av svenska konstnärer som Sven X-et Erixson, Siri Derkert, Albin Amelin, Vera Nilsson, Ivan Aguéli och Tora Vega Holmström. Svenska konstnärer som i sina verk berättar om sin samtid.
Flera av de här utställda konstnärerna tog tidigt del av modernismens formexperiment och avantgardistiska idéer och de insåg snart att viljan att berätta, viljan att med sin konst förmedla en historia, var alltför stark för att ignoreras.

Utställningen ger en känsla av ”Inget nytt under solen” och då i en positiv mening.
Se till exempel ”Den döende dandyn” av Nils von Dardel 1918, där han lyfter fram den förbjudna homosexualiteten. Motivet skulle gott och väl kunna vara gjort idag.
Tvalan var enligt skissen tänk att samtliga personer skulle vara män, men i slutförandet blev 3 av dem till kvinnor.
Denna vackra sminkade yngling, med ett narcissiskt inslag med sin spegel, omgiven av sköna damer, känner vi inte igen det från idag?
/FONT>


Eller ta Isaac Grünewalds porträtt av Ulla Bjerne 1916, klädd som en man i kravatt och kavaj. Pojkflickan – la garçonne – är född.


Och här kan vi se en av Bror Hjorths statyer ”Kärleksgrupp” 1932. När han 1935 visade sina kärleksgrupper på galleri Färg och Form blev han polisanmäld och tvingades avlägsna fyra verk från utställningen. Anmälaren ansåg att skulpturerna var pornografiska. Den hetsiga debatt som följde lockade mängder av nyfikna till galleriet. Känner vi inte igen sådant från idag?

Denna utställning är både spännande och smakfull, med kända och mindre kända konstnärer som i sina bilder förmedlar en berättelse men som även får en att falla i en eftertanke, att i historierna finns ett förflutet som ger oss en kulturell bakgrund.


Utställningen pågår till den 9 september 2007 och under Prideveckan kan du med DogTag komma in till ett rabatterat pris. Dessutom görs fyra specialvisningar av utställningen. Obs föranmälan krävs för att garantera plats.


I museets butik finns bl.a. en mycket vacker och intressant utställningskatalog samt affischer och vykort.

För dig som inte besökt Moderna Museet har här ett ypperligt tillfälle att inte bara se denna fantastiska utställning utan även den imponerande och vackra byggnad, ja och varför inte den så berömda ”geten”.

http://www.modernamuseet.se/index.asp?bhcp=1

Källa: Moderna Museet

Publicerad: 2007-07-28 18:00:00