1200 personer på Qruiser har svarat på en enkät från EU-projektet projektet FrittFram om hur man bemöts av svenska företag så som homo- eller bisexuell.
Dessutom har ett 60-tal företag inom bank- försäkrings- rese och bilhandeln svarat på projektets frågor.
Resultatet visar att det finns en skillnad mellan kunder och företagen om hur man bemöter homo- och bisexuella kunder.
Hälften av de tillfrågade på Qruiser känner sig osäkra inför hur man kommer att bli bemött som homo- eller bisexuell. Mest osäkra känner man sig inför bilköp (59%9 och minst inför köp av resa (41%).
Var femte svarande gav exempel på hur man blivit dåligt bemött och där man uppfattat det som att orsaken är ens sexuella läggning.

Samtidigt svarar 90% av företagen att man har tillräcklig kompetens för att möta homo- och bisexuella på ett professionellt sätt.
FrittFram konstaterar i sin studie att endast en tredjedel dock kan ange konkreta exempel på detta. Hel 95% av företagen har utbildning av sin personal i hur man bemöter kund, men endast 4% tar upp hur man bemöter homo- bisexuella kunder i den utbildningen.
– Syftet med undersökningen är att öka medvetenheten och intresset hos svenska företag kring vikten att arbeta med dessa frågor. När homo- och bisexuella hamnar i situationer som kan vara allt ifrån konstiga till rent kränkande beror det oftast på ren aningslöshet och bristande kunskaper, säger Kristina Börjeson, informatör för Fritt Fram. Fler företag borde se affärsnyttan i ett bra bemötande, över 75 procent av homo- och bisexuella rekommenderar ofta homovänliga företag till andra.

Projektet FrittFram kommer finnas i såväl PrideHouse den 3 augusti som i Pride Park mellan den 1 – 5 augusti.

I rapporten publicerar exempel på svar som homo- och bisexuella Qruisermedlemmar gett på enkäten. Bara det värt att ladda ner rapporten för!
Det kan då se ut så här:
Jag fick förklara cirka tio gånger för banktjänstekvinnan att jag har lånet tillsammans med min fru! Inte dotter, syster eller mamma. En fru betyder att jag är gift med henne, har delad ekonomi och allt sånt. Hon förstod inte – inte alls.

Jag var på bilverkstad, komplett med pinup-kalender på väggen, och jag visste inte om jag skulle hinna hämta bilen innan de stängde. Jag sade: ‘Hinner inte jag så kommer min sambo’. Det var dumt att säga sambo istället för man, men två gubbar i overall och smörja på händerna och nakna brudar på väggen… Jag ville att de skulle byta mina däck snabbt och ta hand om däcken… Jag kände helt klart en osäkerhet inför hur de skulle reagera om jag sagt min man istället för min sambo.

”Jag var och tittade på hus till ett eventuellt framtida lantställe. Vi vill då att huset ska ha många rum. Ett till mig och min man, ett till mammorna och sedan rum till barnen. I situationen undvek jag dock att berätta hur det faktiskt låg till, utan valde istället att bara låtsas att jag hade en stor familj. Detta eftersom det kostar på att komma ut varje dag. Efter sådana tillfällen kan jag i
efterhand ibland tänka, varför dolde jag att jag lever med en man? Det känns som om man trampar på sig själv.

Man kan bara vara säker på att bli bra bemött inom de branscher där man vet att det finns en medvetenhet, t.ex. restauranger och hotell som har en skylt (regnbågsflaggan), eller som gjort reklam i gay-media.

Vi köpte en platt-TV alldeles nyligen i en butik. Personalen visade tydligt vad de tycker om homosexuella. Vi kommer aldrig att handla där mer!

Men också positiva erfarenheter publiceras i rapporten:
När jag och min fru skulle kolla på en bil förstod försäljaren på en gång att vi var ett par och var mycket väl bemötande och fördomsfri.
När jag och min expojkvän var på ett hotell i Jukkasjärvi upplyste receptionisten oss om att det fanns dubbelsovsäckar för par och undrade ifall vi ville ha det. Vi hade inte mer än rört vid varandras armar eller så och ändå valde hon att uppmärksamma vad hon trodde att hon uppfattade trots risken att hon kanske misstagit sig om två killkompisar och i och med det erbjuda oss samma tjänster som vilket par som helst. Imponerande som fan!”

http://www.frittfram.se/files/JJ

1Ew.pdf

Källa: Läs hela rapporten

Publicerad: 2007-07-25 15:51:01