Historia

Stadsmuseums utställning ”Frisk Luft – Homosexuella i Stockholm under 100 år” öppnar samma dag som RFSL firar sitt 50-års jubileum.
Det är en otroligt ambitiös utställning som till stor del baseras på den mansdominerande boken ”Sympatiens Hemlighets fulla makt”. För att komma åt kvinnomaterial har man kompletterat upp med egna kontakter och intervjuer. Och just mixen manligt- kvinnligt har Stadsmuseum lyckats med.
”Frisk luft” tar avstamp i strafflagens paragraf 18:10 som förbjöd ”otukt som mot naturen är” och gör även en kort avstickare längre bak i tiden. 18:10 fanns kvar i Sverige fram till 1944 och tiden då det var förbjudet att vara homosexuell handlade till stor del om informella nätverk.
Vi får se den litteratur som kvinnor hämtade identitet ifrån och här finns två målningar av Eugéne Jansson och två av Gösta Adrian Nilsson GAN som illustrationer till männens kontaktsökande i parker och badhus.
Ecce Homo, gayklubbar och inte minst Pridefestivalen står som symbol för att man idag kan visa upp sin homosexualitet i ”fria luften”. Och våra kändisar finns avporträtterade som en symbol för vår tids öppenhet.




Jag ser vissa svagheter i denna utställning som är först i Norden och, berättade Göran Söderström, den femte i sitt slag i världen. Klubbscenen från slutet av 70-talet och fram till nu, läderscenen, sexuella miljöer i vår tid,som bastuklubbar och videoklubbar, liksom dagens raggande saknas eller behandlas lite slappt. Och dagens Queer-diskussioner har inte hunnits med att uttryckas. Beskrivningen av modern tid blir helt enkelt mycket RFSL och bög/flat-kampsdominerat. De spännande bilderna från privata och sociala möten som finns i det historiska materialet, såväl som kulturella homouttryck, lyser nästan helt med sin frånvaro i beskrivningen av modern tid. Det blir lite synd eftersom intrycket lätt blir att politisk homokamp och paradparaderande är uttryck för öppenhet, medan sociala nätverk och sexuella möten blir till symboler för gamla tiders smygande.




Förklaringen ligger kanske i att så stor del av utställningen just baserats på ”Sympatiens hemlighetsfulla makt” och att stor energi lagts på att komplettera upp med ett lesbiskt historiskt material. Det dagsaktuella materialet har helt enkelt inte hunnits med.

Invändningen förtar dock inte helheten; att detta är en mycket spännande utställning som bara måste besökas!
Den pågår fram till den 28 januari och vernissage blir klockan 14.00 då såväl HomO Hans Ytterberg som borgarrådet Stella Fahre deltar.
Dessutom arrangeras totalt sju olika diskussioner i samband med utställningen. Programmet för dessa hittar du på QX.se och på Stockholms Stadsmuseum som ligger på Ryssgården, T-bana Slussen.

http://www.stadsmuseum.stockholm.se

Källa: Stockholms Stadsmuseum

Publicerad: 2000-10-18 18:00:00