Smittskyddsinstitutet presenterade i veckan som gick statistiken för antalet nyupptäckta fall av hiv-positiva. Ökningen är alarmerande 40% jämfört med samma period förra året.
Under första halvåret 2007 rapporterades 252 fall av hiv (153 män och 99 kvinnor). Smittskyddsinstitutet konstaterar att det är det högsta antalet anmälda fall på en halvårsperiod sedan man började samla in data för 20 år sedan.
Den största gruppen är heterosexuella, men av dessa är hela 70% personer som smittats i sina respektive hemländer. Den största ökningen har drabbat gruppen av intravenösa missbrukare där det från 12 på halvåret detta halvår rapporterats 29 fall.
Gruppen män som har sex med män, MSM, ökar från 38 fall halvåret 2006 till 62 fall halvåret 2007, det vill säga ca 63%.
– Myndigheterna är inte tagna på sängen, säger Staffan Hallin på Socialstyrelsens enhet för hivprevention. Vi har sett detta komma. Vi breddar nu arbetet genom att skaffa oss fördjupade kunskaper på ett sätt som tidigare inte gjorts.
Socialstyrelsen fördelar idag det statliga stödet till arbetet mot hiv. Bidrag som går till kommuner, landsting liksom frivilligorganisationer. Hallin berättar att omkring 30% av detta stöd går till verksamheter riktade till gruppen män som har sex med män.
Ökningen av hiv bland bögar och bisexuella menar Hallin har sin grund bland annat i att aids är osynligt.
– Hiv har blivit osynligt och uppfattas mer som en kronisk sjukdom än som tidigare ett direkt dödshot, säger Hallin. Det leder till nya riskbedömningar. En ny, postaids-generation kommer nu och de har inte samma kunskap som man hade för 25-30 år sedan. Det är killar som inte sett någon dö i aids och inte tror sig känna någon hiv-positiv. Samtidigt ser vi att mängden sex nu är tillbaks på den nivå det låg på innan aidsepidemin.
I den statistik som görs är medelåldern bland nyupptäckta hiv-positiva bland män som har sex med män 39 år. Men det menar Hallin är ett tal som inte ger en riktig bild av hur det ser ut.
– Medianåldern är nu 28-30 år, berättar han. Det är i den postaids-generationen vi hittar flera nysmittade.
Staffan Hallin berättar att man genom smittspårning kunnat se hur en person som inte vetat om sin positiva hiv-status haft sex och smittat flera personer innan han diagnostiserats.
– Därför uppmanar vi nu till att hiv-testa sig när man gjort något som kan innebära en risk, säger Hallin. Och gärna att man testar sig en gång om året.
– Det är inte många kända hivpositiva som bidrar till smittspridningen, säger han och menar att i de fallen det sker handlar det oftast om olyckor som spruckna kondomer och enstaka personer.
Han säger att det framförallt när det gäller de unga bi- och homosexuella männen finns en önskan om att få mer kunskap om könssjukdomar och hiv.
Trots de oroande siffrorna och misslyckandet i att nå yngre med information understryker Staffan Hallin att män som har sex med är ”väldigt duktiga” på säkrare sex.
I en av de undersökningar som gjorts bland gruppen visar det sig att när det gäller tillfälliga kontakter sker 7-8 av 10 anala samlag sker med kondom.
– Det finns ingen grupp som så drastiskt ändrat sina sexvanor som MSM och det håller i sig. Det finns en säkrare sex-norm i MSM-gruppen på ett helt annat sätt än bland heterosexuella.
Som svar på att hiv ökar i Sverige menar Hallin att de förebyggande insatserna nu måste intensifieras, det gäller såväl hälso-sjukvården som de olika frivilligorganisationerna.

http://www.sentry.nu

Källa: Läs mer om hiv och könssjukdomar

Publicerad: 2007-07-11 19:09:25