Varje år delar Regenbogensfond ut ett Regnbågspris under gatufesten Stadtfest i stadsdelen Schöneberg i Berlin.
I år är det den öppet homosexuelle byrådledaren (ungefär borgmästare) Erling Lae i Oslo som får priset. Själv tror han det främst handlar om den homoplan som han har tagit initiativ till och som antagits av staden.
– Den innehåller 40 konkreta punkter som alla grundar sig på att hindra diskriminering och att främja likställning. Det gäller inom områden som skola, idrott, ungdomsarbete och det kommunala arbetet. Helt enkelt alla områden vi har ansvar för i kommunen. Och om några år skall vi följa upp vad som har gjorts.
Erling Lae nämner som exempel på krav man har på skolan att gaysajten Gaysir skall vara tillgänglig på alla skolor, liksom insikten om att många elever har homofila föräldrar
– I skolan är det viktigt att kunskap om homosexuella skall in i utbildningen, inte minst därför att vi har många muslimska elever.
– Hur tänker du kring detta med muslimska elever.
– I Oslo har vi 35% elever med annan kulturell bakgrund och de flesta av dessa är muslimska barn från miljöer där homosexualitet är tabu, säger Lae. Det är viktigt att vi i utbildningen kan fånga upp dessa.
– Samtidigt skall vi inte stigmatisera och vi arbetar med homosexuella med invandrarbakgrund liksom Skeiv Verden som får ekonomiskt stöd av oss.
– Ser du detta som exempel på hur politiken kan användas för att påverka hbt-personers situation?
– Ja men även om man kan lagreglera mycket så håller det inte om man inte arbetar med det . Vackra ord räcker inte. Och det som ligger i grunden till alt är öppenhet, öppenhet, öppenhet.
– Det är du ett exempel på!
– Ja jag har tagit det som en förpliktelse.
– Moskva, Riga, Warszawa.. vad kan andra städer göra för att påverka den antihomosexuella politik som förts i dessa städer?
– Det betyder mycket att personer som Klaus Wowereit och jag är så pass öppna. I det ligger ett exempel. Vi kan ju inte styra andra städer men vi skall vara helt kompromisslösa och det är inte förbjudet att ta upp frågan när man möter politiker från dessa ställen.
Ännu har Erling Lae inte haft möjlighet att ta upp frågan med politiker från städer som Riga och St Petersburg, där Pridefirandet mött hårt politiskt motstånd. Men han säger att bara det att han vid besök reser med sin man som sällskap påverkar.
– Dessutom är min man präst!
– Därmed kommer vi in på frågan om könsneutralt äktenskap!
– Jag är väldigt glad över att Høyres partiledning tagit ställning för det könsneutrala äktenskapet, säger han. Och jag hoppas att vi får en lag om inte så lång tid.
– Påverkar det negativt att Norge fortfarande har en statskyrka?
– Nej, de skall behandlas som andra trossamfund. Vi som är medlemmar i statskyrkan skall arbeta inom den för att bli kvitt vaneuttalanden.
– Svenska kyrkan har reagerat negativt på begreppet äktenskap.
– Självklart kan man kalla det äktenskap. Det är bara ett ord, Slår Lae fast.
– Kyrkan borde säga, ”Hurra vad flott att äktenskapet har ett sådant stöd att även homosexuella vill leva i det.” De bör se värdet av att två vuxna förpliktigar sig att ta ansvar för varandra.
– Wenche Lowzow var Skandinaviens om inte världens första öppna politiker. Och du liksom tidigare finansminister Per Kristian Foss är alla från Høyre. Vad gör partiet så positivt i homofrågor?
– Det är inte lätt att svara på. I partiet har det alltid funnits en tolerant kultur som gjort det möjligt att vara annorlunda. Vi hade första kvinnan som partiledare och den förste judiske partiledaren. Vi är ett konservativt parti, men också liberalt som tydligt framfört individens rättigheter liksom rätten att välja. Kanske har det även påverkat att de konservativa i detta sammanhang fångats upp av Kristelig folkeparti och Fremskrittspartiet
– Så – vilka kommer först med ett könsneutralt äktenskap, Sverige eller Norge?
– (skrattar) Det vet man inte, men vi satsar så hårt vi kan.
Publicerad: 2007-06-16 17:10:00
Uppdaterad 2019-11-21