Det är 18 stycken som jobbar med safe6.nu i Skåne i sommar, folk både från Helsingborg, Kristianstad och Malmö som delar ut kondomer och informerar. Platser som får besök är nakenbad, rastplatser, toaletter, parker och lokaler där bögar träffas. Det finns en hel del.
– Vi åker till de platser vi blir tipsade om, berättar Kim som tillsammans med Jonas och Joakim utgör kvällens safe6-patrull. Det kommer att finnas en del info på safe6.nu om vad som är på gång.

Hiv sprids mer och mer bland unga, och det är hiv som det är viktigaste att skydda sig mot när man har sex.
– Kondom är ett bra skydd mot hiv, berättar Joakim. Men man ska dock komma ihåg att man kan få både klamydia och gonorré genom oskyddat oralsex. Det budskap som gäller allt jämt är – Använd alltid kondom vid anala samlag – Undvik sperma i munnen.
– Vi vill att människor ska sätta sin egen säkerhetsnivå. Allt utifrån vilka risker man är beredd att ta, säger Jonas.

För att inte störa cruisingen försöker man att fylla på kondomer och glid i holkar och muggar innan cruisingen börjar, men en bra kväll behövs det fyllas på flera gånger.
– Annars håller vi oss utanför de heta zonerna. Vi sitter på en bänk eller går runt på de belysta gångarna så att alla kan se att vi finns, säger Jonas. Det går bra att ställa frågor, be om kondomer eller bli tipsad om till exempel andra träffställen. Vi är till för dom som är här.

Den bästa tiden för cruising är en fin sommardag precis när det blivit mörkt och sen igen när pubarna stänger. Och det bästa cruisingstället är Slottsparken i Malmö, längs Mariedalsvägen.
– Det är fascinerande att det här finns kvar, säger Joakim som är nyinflyttad och tycker att Malmö har fina cruisingställen. Han gillar att det är uttalat och att RFSL här värnar om parkraggningen.

– Vi hälsar alla välkomna hit, avslutar Kim.

Det har precis blivit riktigt mörkt och sommarnatten är ljum så jag kollar om tipsen stämmer. Och visst gör de det, det kryssas bra mellan träden och i buskarna, allt medan safe6-patrullen fyller på med mer kondomer och glid.


Kondomen Okeido är att rekommendera, den är starkast, och silikonbaserat glidmedel är det som ger bäst glid, men patrullen delar ut ett blandat sortiment


Årets kollektion för Skånes safe6-patrull i limegrönt och svart är framtagen med hjälp av deltagarna själva, T-shirt, munkjacka, keps, axelväska och skyddsväst ingår


Det budskap som förmedlas är – Använd alltid kondom vid samlag – Undvik sperma i munnen, och var beredd precis när det blivit mörkt

http://www.safe6.nu/

Källa: Hemsida för safe6.nu

Publicerad: 2007-06-09 23:00:00