Den 24 maj blev liberaldemokraten Jenny Bailey, 45, utsedd till borgmästare av Cambridge kommunfullmäktige. Hennes partner, Jennifer Liddle, 49, blir därmed borgmästarinna.
– Människor kan ha mig som förebild om de vill, sa Bailey till The Times. Men det transpersoner helst vill är att bli osynliga och normala, så jag vill inte att detta skall definiera mig.
– När man går igenom en transpersons erfarenheter och kommer ut på andra sidan, är man bara så lycklig över att ha fått ett normalt liv mednormala problem så detta är en fantastisk möjlighet.
– Jag är stolt över att ha kunnat gå igenom det som varit ganska svårt och lyckats komma ut ur detta som en bättre människa, sa Bailey i en annan intervju för tidningen Telegraph.
– Jag vill absolut inte att detta tar över det att jag blivit borgmästare… det är så mycket mer än att jag är transperson som definierar mig. Ett medicinskt tillstånd jag hade för 15 år sedan och som jag nu har återhämtat mig från.
Bailey har två barn, 18 och 20 år, från tiden då hon i sin manskropp var gift. Både hon och hennes nuvarande partner genomgick könskorrigerande operationer när de var i 30-årsåldern.
The Telegraph berättar att paret valt att gå ut offentligt som transsexuella efter att en lokal reporter visat intresse och ville skriva om det.
Baileys före detta fru och nu nära vän, som vill förbli anonym, sa till Telegraph: ”Jag är otroligt stolt över Jenny och det hon uppnått under de senaste åren. Hon är en helt osjälvisk person som vill hjälpa andra och positivt påverka samhället.”

Publicerad: 2007-06-05 11:29:39