Gamla tungviktare inom centerpartiet, moderaterna och kristdemokraterna gick idag ut i DN-debatt för att tillsammans med en grupp riksdagsledamöter ta ställning mot det könsneutrala äktenskapet.
Artikeln kritiserar den utredning som Hans Regnér gjort i Sverige och jämför med den motsvarande i Frankrike. Undertecknarna fokuserar på frågan om ”barns situation” och menar att detta inte nog fokuserats på när det gäller det könsneutrala äktenskapet.
Enligt debattörerna ser den franska utredningen äktenskapet som en heterosexuella institution för reproduktion. Därmed är äktenskapet, menar de, förbehållet par ”som kan bidra till denna reproduktion”.
Debattörerna hävdar även att ett könsneutralt äktenskap kan ”öka främlingskapet inför vårt samhälle bland många nyanlända medborgare. Kulturella och religiösa motsättningar av långvarig art kan komma att polariseras i vårt land om inte äktenskapsfrågan hanteras med varsamhet och försiktighet.”
Det inlägget reagerar vänsterpartiets ordförande Lars Ohly på och kallar det ”främlingsfientliga antaganden”.
Det är vedervärdigt att på detta vis använda invandrade personer som slagträ i debatten om ett icke-diskriminerande äktenskap. Har det gått artikelförfattarna helt förbi att mängder av människor kommer till Sverige för att slippa undan trakasserier och hot på grund av att de inte är heterosexuella?
Ohly som deltar vid HBT-GBG-festivalen i Göteborg menar att DN-debattartikeln är ”propaganda” som ”underblåser de hatbrott och den homofobi som jag hade hoppats att politiker från alla läger tillsammans kunde sluta upp emot.”
Reaktionerna och den efterföljande debatten har under dagen varit het. QX.se får tag i riksdagsledamoten Fredrick Federley (c) strax efter hans radiodebatt med förre ordförande för kristdemokraternas Alf Svensson. Han välkomnar att artikeln publicerades.
– Ju mer vi debatterar desto bättre, säger han. Vänner till reformen får nu också mer mediaplats.
Om debattörerna säger han att det ”inte är de tyngsta”.
– Det är de gamlas gäng och det känns lite som deras sista försök.
Det han främst reagerar på är att den centerpartistiske partikollegan Staffan Danielsson valt att skriva under artikeln tillsammans med den kontroversielle kristdemokarten och Ja till Livet-aktivisten Mikael Oscarsson (kd).
– Det är riktigt kamikaze att skriva under med honom, säger Federley som samtidigt understryker att han ger stöd till Danielssons rätt att uttrycka sina åsikter trots att de strider mot partiets linje.
Riksdagsledamoten Ulf Holm (Mp) menar att artikeln blåser under homofobi och vänder sig i ett uttalande direkt till debattörerna.
– Jag önskar att ni på allvar funderar över vilket samhälle vi vill ha – ett samhälle där alla människors kärlek respekteras och är lika värd eller ett samhälle med utanförskap för personer som älskar någon av samma kön .
Mona Sahlin, socialdemokraterna partiordförande, säger att hon ”reagerar starkt” på DN-debattartikeln och vill nu skynda på arbetet för att genomdriva den könsneutrala äktenskapslagstiftningen. Hon ser debattartikeln som ett sätt att pressa kristdemokraterna att få frågan att ligga i långbänk.
Hans Regnérs utredning släpptes 21 mars i år men ännu har Beatrice Ask (m) inte lämnat utredningen på remiss.
Fredrick Federley ser dock inte detta som ett problem.
– Nu är det snart sommar och inget kommer hända då, säger han.
I höst har moderaterna sin årsstämma och där kommer man ta ställning till det könsneutrala äktenskapet.
– Bättre att vänta in deras stämma där de då får ett parimandat, menar Federley. Med Reinfeldts tal i Pride, uttalandena i QX och det Tobias Billströms sagt så ser jag det som oerhört svårt att partiet inte går i den riktningen.
Från centerpartiet klargör idag, med anledning av att den förre partiordföranden och en av dess ledamöter i riksdagen står bakom debatten att partiet är för en könsneutral äktenskapslagstift,
Vår politik utgår från alla människors lika rätt och värde. Därför vi vill ha en könsneutral äktenskapslagstiftning, en lagstiftning grundad på kärlek, inte på man eller kvinna, säger tillförordnade gruppledaren Annika Qarlsson.
För att få möjlighet att bilda familj, respekteras fullt ut och få samma juridiska trygghet som ett äktenskap innebär, vill vi att äktenskapslagstiftningen ska vara könsneutral. Det är dags att all kärlek ska bli likvärdig inför lagen.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=569
Källa: DN.se
Publicerad: 2007-06-01 17:40:05
Uppdaterad 2018-01-11