Överfallet på en anställd kvinna i 40-årsåldern på RFSL i Stockholm var ett hatbrott. Efter att den gripne 29-årige mannen förhörts uppger Svenska Dagbladet idag att det skall ha varit ett planerat brott med homofoba motiv.
Till Svenska Dagbladet uppger Norrmalmspolisens stationsbefäl att brottet var riktat mot RFSL.
Till QX.se säger Kenneth Kronberg på den nystartade Hatbrottsjouren vid Citypolisen i Stockholm att detaljerna inte går att bekräfta och han oroar sig för att det nu sprids en rad rykten. Utredningen av överfallet blir nu det första ärendet för Hatbrottsjouren.
– Det jag kan säga är att vi utan tvekan tittar på straffskärpningsparagrafen, det är därför detta nu hamnat hos oss.
Han berättar att man nu ”tittar djupare in på motivbilden” och att förhör med såväl vittnen som 29-årigen pågår under dagen.
Kenneth Kronberg räknar med att en häktningsframställan görs under morgondagen.
– Var brottsrubriceringen till slut blir kan jag inte svara på idag. Men vi betraktar detta som ett synnerligen fult och grovt brott.

Från RFSLs sida ser man överfallet som ett klart hatbrott.
– Det är svårt att se att det inte skulle vara det när man tar en yxa, åker från Göteborg hit för att besöka förbundet, kommenterar pressekreterare Thomas Laurell till QX.se de uppgifter som läckt ut i Svenska Dagbladet.
Kvinnan som överfölls ”mår efter omständigheterna bra”.
– Skadorna är lindriga efter omständigheterna. Hon har kunnat sova i natt och bedöms kunna skrivas ut idag, säger Laurell.
Under dagen genomgår personalen på förbundet och RFSL-Stockholm debriefing. Laurell berättar även att man under dagen tar beslut om den utåtriktade verksamheten skall ställas in denna vecka. Det gäller i så fall morgondagens Seniorcafé och ungdomshänget Egalia. Ställs de in meddelas detta även via QX.se. Även förändrade säkerhetsrutiner tas upp idag.
Under gårdagskvällen höll klubb Connection extraöppet i samarbete med RFSL för dem som ville prata om händelsen.
– Folk kom och gick under kvällen, berättar Laurell som också säger att bara vetskapen om arrangemanget verkar ha haft en lugnande verkan.
Förbundsordförande Sören Andersson berömmer personalgruppen för hur man hanterat gårdagens händelser.
– Det är en väldigt mogen och duktig personalgrupp som hanterar situationen fruktansvärt bra, säger han om såväl anställda som aktivister på RFSLs förbund, stockholmsavdelningen liksom Pride.
– Det har varit flera överfall och skadegörelse riktade mot RFSL senaste åren. Mer än vad man hör från övriga nordiska länder!
– Jag vet inte riktigt hur det ser ut i andra länder, säger Sören Andersson och konstaterar att detta, liksom överfallet på RFSL Kristianstads fest förra året är unika. I övrigt har det rört sig om skadegörelse.
– Men våldet har blivit grövre, säger han. Och vi ser att hatbrotten ökar.
Sören Andersson efterlyser ett mer medvetet förebyggande arbete.
– Det man ofta gör nu är att sätta första förband när skadan väl har skett, säger han.
Hatbrotts- och värderingsfrågor skall genomlysa undervisningen i skolan menar han och tycker att polisen måste bli bättre på hatbrott.
– Det räcker inte med utbildning i hatbrott, säger han och exemplifierar med Dalarna där polisen utbildats men där han anser att man fortfarande inte verkar ta skadegörelse på RFSLs lokaler på allvar.
– Det blir munväder och det beror väl en del på hur befälen prioriterar, säger han. Men där länspolismästarna tagit frågan på allvar har det skett förändring, som i Stockholm. Det är helt enkelt en ledningsfråga.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=5175

Källa: Se tidigare artikel

Publicerad: 2007-05-29 13:12:02