Pride 2007 – Moskva

Trots förbud försökte gayrättsaktivister i Ryssland och tillresta sympatisörer genomföra en Prideparad. Polisen slog till med kraft och arresterade bland annat Volker Beck riksdagsledamot för de gröna i Tyskland. Han släpptes kort efter arresteringen med en ursäkt, men De grönas partiordförande Claudia Roth kräver nu att Angela Merkel agerar.
Italienska parlamentarikern Marco Cappato skall ha arresterats av polisen enligt uppgifter från den nederländska EU-parlamentarikern Sophie In’t Veld men släpptes senare under dagen.
Även Vladimir Luxuria från det italienska parlamentet närvarade vid paraden och markerade sig som representant för transgruppen. Den enda deltagaren från ryska parlamentet, Duman, var liberaldemokraten Aleksej Mitrofanov som enligt sajten Gayrussia.ru efter paraden arbetat med att försöka få de arresterade deltagarna släppta av polisen.
Den brittiske gayrättsaktivisten Peter Tatchell från Outrage fördes bort av polisen. Innan blev han slagen i ansiktet av en anti-gaydemonstrant och skadade sitt öga, men utan att allvarligare skador skall ha uppstått.
Även anti-gaydemonstranter skall ha arresterats. En grupp unga män i gasmasker och skyddsdräkter med budskapet ”homosexualitet är en sjukdom” gick till attack mot Pride-deltagare som slogs blodiga. Polisen skall enligt Reuters ha omhändertagit de våldsamma ”nationalisterna” och extrema ”kristna”.
ILGA-Europas Maxim Anmeghichean liksom Ottavio Marzocchi assistent vid den Liberala partigruppen i EU-parlamentet arresterades av polisen.
Anmeghichean rapporterar att de två tvingades sitta i samma polispiket som ”skins och nynazister” och att polisen skall ha fällt en rad kränkande och antihomosexuella kommentarer till Marzocchi.
Hela organisationskommittén för Moskva Pride och den konferens om hbt-rättigheter som hölls under lördagen har arresterats. Det är Nikolaj Aleksejev, Aleksej Davidov och Nikolaj Khramov. Enligt uppgifter kommer de tre i morgon att ställas inför domstol och hotas med fängelsestraff. Utanför häktet i Tverskoya polisstation rör sig enligt uppgifter från Scott Long, hbt-ansvarig vid Human Rights Watch, grupper av ”nationalister” och letar offer att misshandla. Long och gayrättsaktivisterna oroar sig nu för att ”nationalister” och gayrättsaktivister i natt kommer sättas i samma cell.
Enligt mediauppgifter idag skall totalt omkring 20 Pride-deltagare ha arresterats.
Right Said Fred-sångaren Richard Fairbrass var med vid protesten i Moskva och blev inför TV-kameror attackerad av anti-gaydemonstranter och tvingades blodig springa från platsen.

Från Sverige deltog RFSLs Jonas Hansson och förbundsordföranden Sören Andersson vid gårdagens konferens. Jonas Hansson levererade kort innan de två idag reste tillbaks till Sverige bilder från Moskva och rapporterar om ett ”intensivt mediauppbåd” och ”kaotisk stämning”.
Inga svenska parlamentariker deltog i Moskva. Till nästa helg kommer en stor grupp, inkluderat migrationsminister Tobias Billström delta vid paraden i Riga.

Från häktet uttalade idag på eftermiddagen de tre arresterade från Moskva Pride en vädjan om internationellt stöd.
– Vi vädjar till de västliga demokratierna att sätta maximalt tryck på de ryska myndigheterna för vår omedelbara frigivning.
Samtidigt avfärdar de anklagelser som polisen nu riktar mot dem. Polisen hävdar att de blockerat gatan och förolämpat polis. ”Detta är en fullständig lögn. Vi stod på trottoaren och det ingår inte i våra metoder att förolämpa polisen.” Till stöd för sin version hänvisar de till de närvarande parlamentsledamöterna. I uttalandet talar de om ”KGB”-metoder och anklagar säkerhetstjänsten för att ha försökt förhindra dem att demonstrera. ”Samma personer som försökte förhindra oss lämna hotellet (där konferensen hölls, reds anm.) är nu på polisstationen.”
– Vi ber den tyska kanslern Merkel, som nu leder EU, att ta upp frågan med Putin. Och vi ber övriga ledare för de europeiska länderna att ta upp frågan offentligt.
Från häktet tackar de de närvarande internationella gästerna och vädjar om stöd, ”mer nu än någonsin”. Samtidigt manar de Europa att förbjuda Borgmästare Luzhkov att besöka EU-länderna enligt samma princip som gäller för Vitryska representanter.
– Snälla glöm inte vad Sophie In’t Veld sa vid gårdagens presskonferens. ”Det finns inget sådant som mänskliga rättigheter där man kan undvika HBT-frågan.”


Volker Beck och en representant för tyska hbt-organisationen LSVD förs bort av polisen


Ett stort mediauppbåd samlades utanför stadshuset i Moskva där den förbjudna paraden försökte samlas


Vladimir Luxoria från Italienska parlamentet, Sophie In´t Veld, Nederländerna och intill henne Aleksey Mistrofanov, ryska duman

BILDER FRÅN GÅRDAGENS KONFERENS


Peter Thatchell, gayrättsaktivist och medlem av De gröna i England. En delegation om 30 europeiska medlemmar i gröna partier genomförde på lördagen en manifestation för yttrandefrihet. Intill Tatchell står Moskva Prides Nikolaj Aleksejev


Sören Andersson, RFSL, tillsammans med Scott Long från amerikanska Human Rights Watch


Olga Zhuk känd rysk författare och lesbisk aktivist


Sophie In´t Veld Europaparlamentet, Volker Beck, tysk parlamentariker, Nikolaj Aleksejev, arrangör, Aleksej Mitrofanov den enda parlamentarikern från ryska Duman och tillika andreman i Zhirinovskys Liberaldemokratiska partiet LDPR samt ägare av popgruppen Tatu


En av sångarna i ryska popgruppen Tatu, som kom till Moskva Pride direkt från Los Angeles för att vara med på presskonferensen


Jonas Hansson, ordförande RFSL:s internationella utskott, Vladmimir Luxoria, italiensk transsexuell parlamentariker samt Nikolaj Aleksejev, Moskva Pride

http://www.gayrussia.ru/en/news/telex/

Källa: Följ utvecklingen på gayrussia.ru

Publicerad: 2007-05-27 15:39:13