– Under nio dagar visas 26 filmer under 40 visningar. Det blir Sveriges största queerfilmfestival, berättar Kicki Fredriksson som är föreningssekreterare på Folkets bio i Lund och festivalens ordförande. Tidigare har Stockholm och Göteborg haft festivaler. Vi tyckte att det behövdes en i Skåne.

Filmerna kan betecknas som HBT-filmer, en tredjedel av varje, tjej-, kill- och transfilm. Drygt tio filmer har Sverigepremiär, några är äldre som inte visats så mycket och ytterligare några känns igen, Fucking Åmål, Keillers Park, Shortbus, Tiden som finns kvar och Transamerica.

Festivalen i Lund startar med filmen Loving Annabelle om kärleken mellan lärare och elev på en katolsk internatskola. Kicki själv ser mest fram emot filmen Gypo som handlar om det som händer när dottern i en arbetarfamilj träffar en romsk flyktingtjej. Filmen Boy Culture är ett komedidrama om eskortkillen som upptäcker kärleken. Och det blir många fler, variationen är stor, så det är bara att välja.
– Kom och kolla på bra film, uppmanar Kicki.

Det blir också flera seminarier. Tiina Rosenberg, professor i Genusvetenskap, håller seminarium om Ilska och andra queera känslor. Andy Candy och Anton Frisell, två hbt-aktivister, vänder sig till ungdomar i sitt seminarium som fokuserar på transpersoners situation i Sverige idag och Louise Wallenberg, forskare i modevetenskap, håller seminarium om att va ”både och”, att vara svart och queer, det vill säja om den svarta queerfilmsvågen.

Festivalen avslutas med fest på Mejeriet fredagen den 18 maj då det blir burlesque och electronica, DJ och banden Le Bombe, Miss Mini & the Mysticales med flera spelar.

Också i Malmö blir det Queerfilm när biografen Panora visar ett urval av Lundafestivalens filmer. I samband med filmerna förs samtal om HBT som asylskäl, om att ”komma ut”, om transfrågor med mera. Det blir även fester, fredag 11 maj på Tomboy där Culture in Memoriam spelar, och onsdag 16 maj på Teater Terrier där det blir Electro-burlesque III med Surplus People och Jam Jam Jellies.

Lund Gay & Lesbian Film Festival hålls 10-18 maj på biograferna Kino och Södran.
Queerfilm på Panora i Malmö är det 11-17 maj.


Boy Culture, Allan Q Brocka, USA, 2006


Loving Annabelle, Katherine Brooks, USA, 2006

http://www.lglff.se

Källa: Lund Gay & Lesbian Film Festival

Publicerad: 2007-05-10 19:00:00