ESC 2007

Ikväll är det dags för 28 bidrag att göra upp om tio finalplatser i ESC 2007. Det blir två och en halvtimme med många kisspauser och väldigt mycket musik.
Den stora snackisen i Helsingfors är huruvida serbiska Marija kommer att vinna semin och kanske hela rasket. Serbiskan gör ett spännande nummer som verkligen känns flatflirtigt, med sina fem körsångerskor som ständigt smeker varandra intensivt. Vi får rysningar under denna mäktiga balkanballad i klassisk schlagerkostym och tippar Serbien direkt till final ikväll.
Annars består semin av det mesta i musikväg: swing, eurodisco, opera, traditionell schlager, hårdrock, blues och skejtpunkpop, och alla bör kunna hitta minst en låt som tilltalar dem. Många schlagerfans på plats har fått upp ögonen för Andorra och hyllar de tre manliga Avril Lavigne-popparna oavbrutet, så räkna även med dessa i final.
För våra nordiska grannar ser det dock mörkt ut, endast danska DQ har imponerat. Drugan bjuder på ett maffigt schlagerdisconummer som är given i finalstartfältet. Island känns stelbent och oinspirerad och den norska dussinschlagern med spanska influenser har nog inget att hämta i afton.
Era utsända, Ronny och Ken har sett allt på scen och så här lyder domen inför semifinalen:

Säkra finalister:

Serbien
Ronny: Det mest flatiga framträdandet i ESC, någonsin. Truckisen Marija omges av fem femme-brudar och det här kan ge flator världen över nåt att knäppa upp brallorna för. Underbar sång, snyggt eget nummer och en säker vinnarkandidat överhuvudtaget.
Ken: Efter Polens feministiska härdsmälta bjuder Serbien istället in till en fullfjädrad flatfest. Det händer kanske inte mycket (fast det tafsas en hel del) men Marija ger mig ändå kvällens första rysningar.

Lettland
Ronny: Sex fjantar säger ni. Jag säger sex vinnare. Lettland går givet vidare med sin operaschlager och blir LIVSFARLIGA på lördag med denna fuskitalienare.
Ken: Sex vuxna män leker operasjungande trollkarlar i frack…och de leker förmodligen lätt till sig en finalplats och de ger mig fortfarande skrämselhicka över att de ska leka vidare ända till toppen efter det.

Vitryssland
Ronny:: Här händer det saker hela tiden och det i kombo med en bra låt gör den given i toppen(trots viss falsksång). Koldun borde bara skippa en ¾ av sminket. Han ser fotoshoppat läskig ut…
Ken: Kvällens första vinnarkandidat och givna finalist. Skärmarna på scen känns innovativa och snygga (även om det är lite färglöst) och Koldun gör absolut det han ska även om han dansar lite mekaniskt och missar några toner.

Turkiet
Ronny: Visst går den vidare, men kläderna ligger verkligen den här Alanyacharmören i fatet. En röd cirkusdirektörsrock känns helt klart helt fel 2007.
Ken:: Kenan Dogulu känns lite ofokuserad på något sätt, och någonstans bland alla grälla färger och magdansare försvinner en riktigt bra låt. Borde dock klara sig till final.

Andorra
Ronny:: En ”dark horse”! Fanfavorit i Helsingfors och en given finalist med sin Avril Lavigne-pop om miljöproblem. Kidsen lär rösta sig trötta…
Ken:ESC-veckan och kvalets stora överraskning (och då gillade jag ändå låten redan innan) fick en av genrepets varmaste applåder. Välkommen till final för första gången, Andorra!

Danmark
Ronny: Åh, älskade DQ. Du har ändrat allt som var fel med ditt nummer. Du rör dig, du har sexiga dansare och du sjunger helt okej. Och med ett startnummer som detta blir det final! En underbar bögpresent raktigenom!
Ken: Trots att inte DQ träffar alla toner (minst sagt) så träffar allting annat rätt; plymer, discokula, snygga dansare, pyro, klädbyten och en låt som tjänar något otroligt på att ha lottats mellan de här två skitlåtarna!

Moldavien
Ronny: Den här gör inget för mig men är ett typiskt sånt land som går vidare på att tilltala en lagom stor grupp tittare. Rockig låt med snygg tjej är inte ett vinnarkoncept i år men final blir det.
Ken: Mycket tyg i luften samtidigt och jag misstänker att dansarna egentligen inte har en plan för hur de ska röra sig där de skuttar omkring. Har ändå helt klart finalchans.

Hyfsad chans att gå vidare…


Cypriotiska Evridiki kan ta en finalplats…

Cypern
Ronny:En av årets snyggaste bidrag. Snyggt framfört, bra sjunget och enormt hittigt. Borde räcka till final. Men tyvärr har folk sällan förmågan att rösta på den bäst GJORDA låten…
Ken:Gillar låten, gillar Evridiki, gillar den smått hysteriskt blå ”porslinsmönstrade” bakgrunden. Är däremot inte säker på att de klarar kvalet. Synd i så fall.

Bulgarien
Ronny: En riktigt trumexplosion i techotempo kan absolut leda till en finalplats. Jag tycker dock fortfarande att detta mer känns som ett öppningsnummer än en låt.
Ken: Hockeyfrillan är tillbaka, och även om det känns lite som om inledningsnumret fortsätter (och dessutom lite för länge) så tycker jag detta är rätt coolt och snyggt.

Georgien
Ronny: Den Björk-inspirerade låten är för mig helt ointressant, och om det är nån låt som går vidare på ett maffigt framträdande är det denna. Ursnygg koreografi, tjusigt klädval och läcker bakgrund gör att den har stor chans att komma till final.
Men låten är crap.
Ken: Öststats-Björk sjunger långt bättre än det ryktats och kosackdansarna med svärd är skickliga. Ändå tror jag nog det här är lite för konstigt för att komma vidare.

Makedonien
Ronny: Intetsägande malande med en brud i alldeles för kort klänning som lockar röster på helt andra sätt än det musikaliska. Men somliga verkar finna något lockande med det här så detta är en möjlig finalist.
Ken: Europas längsta ben har en bra refräng, ett språkbyte som fungerar och ett snyggt najnajnaj…men också en vers jag redan glömt.

Kan skrälla sig vidare:


Låten alla trodde på, men som fortfarande kan överraska.

Schweiz
Ronny: Besvikelse! Låten är alltså rätt bra. Men på skiva. För live faller det platt och lyfter aldrig. Blir det final är det ren tur för denna eurodiscolegend.
Ken: Låten tappar tyvärr lite av sitt bett (hö hö) live. Tjejen sjunger utan kraft och allt känns lite lojt. Årets Kate Ryan?

Polen
Ronny: Unga fröken sexig med en svart fjant delar roller i detta ESC-fiasko. Rap, swing, pop och sexanspelningar i en obehaglig blandning.
Ken::I Polen är ju tydligen bögar ett problem…men minderåriga tjejer i bara underkläder dansande i en stålbur är tydligen däremot tillräckligt okej för en ESC-scen. Inte helt ofarlig låt, dock.

Malta
Ronny: Drama! Skönsång! Snygg scenshow! Men allt är så…ointressant. Potentiell avancerare, men ytterst tveksamt.
Ken: Vindmaskin, solfjädrar, drama och guldmålade dansare med bar överkropp som spelar fiol OCH viftar med tyg OCH slår på gong-gong – Malta gör verkligen allt för att ge uttrycket ‘Too Much’ ett ansikte.

Belgien
Ronny:70-tals-soundet har väl ändå gjort sitt i ESC-sammanhang? Den här Mika-klonen balanserar på gränsen till olidlighet och eftersom genrepspubliken var knasigt generösa mot detta trams kan det skrälla till. Men bara kanske.
Ken: En del av mig gillar det här, men samtidigt känns den här schlagervarianten av Glenn Killing-signaturen lite för maskerad och spelad för att gripa tag och fungera i Europa. Genrepspubliken köpte det dock.

Slovenien
Ronny: Slovenien är en saftig bögpresent med opera till dansbeat. Tyvärr är den ruskigt oihågkombar och det gör den till en tveksam finalist.
Ken: Dragspel, opera, dansbeat, långklänning och lysdioder i handflatan. Slovenien är som en pizza med extra allt, och jag blir mätt efter 30 sekunder.

Estland
Ronny: En okej poprocklåt som är rätt chanslös eftersom framträdandet är trist. Trots tre välklädda snyggdansare sabbar Gerli allt med stelt framträdande, sin sekreterarlook och ett tantfönat Ann-Louise Hanson-hår. Ut!
Ken: Hon kommer nog inte upprepa brorsans ESC-vinst (trots att hon förstås har en bättre låt…det har de flesta…alltid) men det känns i alla fall som Estland åtminstone har försökt att hotta upp sitt bidrag till möjlig finalklass. Egen show på Tallinfärjan nästa?

Ungern
Ronny: Bra röst. Men räcker sånt för att avancera i ESC? Nej, Den här bluesens bäst-före-dan har passerat ages ago och det blir adjö.
Ronny: Är det här månne tjejen som tagit sin väska och dragit till busshållsplatsen för att hon lämnats av Serbiens Marija? En av kvällens bästa röster har en svårtippad låt. Allt mellan succé och fiasko känns troligt.

Holland
Edsilia: Den svarta donnan med ESC-erfarenhet är chanslös. Vem ska rösta påhennes bleka pophit?
Edsilia: Edsilia goes ”Sanne Salomonsen” och har helt klart hottat upp sitt nummer från förhandsvideon. Tyvärr är låten fortfarande ljummen.

Island
Ronny: Ointressant. Styrkan sitter i kompetent sång men det räcker inte nånvart i denna estetiska tävling. Ut.
Ken: Eirikur sjunger sin Bon Jovi-ballad med kraft, men den här låten förblir alldeles likgiltig för mig.

Chanslösa:


Nej, vi tror inte på Albanien…

Albanien
Ronny: Ful herre med ful sång. Juryn som röstade fram denna låt var tydligen alla över 40 år. Smart tänkt kära albaner.
Ken: Det här är för mig bortom dåligt, bortom uselt och hyfsat nära ”jag-river-av-mig-öronen-om-han-inte-tystnar-snart”.

Israel
Ronny: Så dålig är den väl inte?, sa nån om detta ska/rock/kletzmer-hopkok. Jo, det är den. Kan inte gå vidare, inte ens på humorkvoten.
Ken: Världens minsta människa i keps sjunger fjantlåt om atombomber i sladdmick. Usch.

Montenegro
Ronny Värdelös rock med ett gäng lallare. Given i bottenskiktet.
Ken: En sång om en skotsk tamagotchi? Sorry, men det här är så meningslöst att jag inte vet vad jag ska skriva.

Österrike
Ronny: En mänsklig röd boa bildar AIDS-bandet och sen blir det dansande muppar av allthopa. Värdo rocklåt som inte har en suck.
Ken: Stylister take a note: Det här är nämligen ett nummer som krossar den eventuella myten om att ”man kan inte bära FÖR många Swarowski-kristaller”

Tjeckien
Ronny: Lordikloner med en okej rocklåt ser till att inget testosteronhalten hålls hög på scenen. Men medans Lordi i alla fall hade kidsen på sin sida får dessa nördar inga röster och det blir en plats långt bak.
Ken: Helt okej hårdrockslåt som ändå aldrig närmar sig Lordiklass.

Portugal
Ronny:Chanslös igen? Urtrist portuguisisk sång med en blek sångerska lär inte bidra till seger nummer ett, trots att dom kryddat upp numret med lite dans. Ingen final i år heller, fröken Portugal.
Ken: Både låten och frisyren var förmodligen med i Melodifestivalen i mitten på 80-talet och kom åtta… Språkbyten i sista versen känns mer än lovligt desperata.

Kroatien
Ronny:Menlös låt i midtempo som borde elimineras från detta lands annars så digra ESC-lista. Zzzz……
Ken:Det här landet gav oss låtar som ”Marija Magdalena” och ”Moja Stikla”. Sen gav de tydligen upp. Bedrövligt.

Norge
Ronny: Men hallå, svensk Skaraschlager med spanska influenser? Nu får låtskrivare G:son ge sig. Och varför tar Norge smulorna av svenska nobbade Melodifestivalsbidrag? Chanslös, trots att Guri Schanke visar mer ben än någonsin.
Ken:Yngre dansare och ytterligare ett oväntat klädbyte är receptet norrmännen tagit till för att få Guri till final. Tveksamt om det fungerar.

Och som vanligt hittar du mer ESC och lite till på:

http://schlagerronnys.bloggspot.com

Publicerad: 2007-05-10 05:05:04