Debatt
I regeringsförklaringen står att finna att respekten för de mänskliga rättigheterna ska vara hörnstenar i den svenska utrikespolitiken. Man är också medveten om att I stora delar av världen utsätts HBT-personer för brutalt förtryck.
Iran är ett sådant land, ett land som utsätter en stor del av den egna befolkningen för förtryck. Otaliga är de vittnesberättelser av kvinnor, politiska motståndare, homosexuella och transpersoner som vittnar om kränkningar av de mänskliga rättigheterna.
Idag besöks Sveriges utrikesminister Carl Bildt och näringsminister Maud Olofsson av Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki.
Det är ingen hemlighet att i Iran kränks kvinnors rättigheter och att homosexuella utsätts för förföljelse, tortyr, spöstraff och t.o.m. avrättningar p.g.a. sin sexuella läggning. Kvinnor grips för felaktig klädsel och den 19 juli 2006 hängdes två tonårspojkar för påstådd homosexualitet. Även transpersoner utsätts för förföljelser. Efter att ha fått beskedet från svenska Migrationsverket om att inte få stanna i Sverige valde Fatemeh-Kiann att hellre ta livet av sig än att riskera att skickas tillbaka till Iran. Fatemeh-Kiann föddes som kvinna men kände sig som en man och klädde sig och uppförde sig därefter. I Iran anklagades han för att vara homosexuell och bestraffades med spöstraff.
Anna Lindh drog sig inte för att lyfta fram hbt-personers rättigheter i kontakten med andra länders representanter. Det är ett effektivt sätt att mäta temperaturen på ett lands demokratiska värderingar. Ju sämre rättigheter för hbt-personer, desto lägre utvecklad demokrati. Hon var tydlig med var Sverige står i frågan.
Fredrik Reinfeldt har vägrat träffa Mottaki och Maud Olofsson kallar det för en markering från den svenska regeringens sida. Markering av vad? Och vad betyder det då att Mottaki inbjudits hit av den svenske utrikesministern?
Fredrik Reinfeldt nämnde hbt-personers situation i sin regeringsförklaring. I Carl Bildts utrikesdeklaration nämns inte hbt-personer överhuvudtaget. Ikväll ska Manouchehr Mottaki äta middag med Carl Bildt. Kan vi räkna med att Carl Bildt tar upp de mänskliga rättigheterna i Iran? De mänskliga rättigheterna som ska vara hörnstenar i den svenska utrikespolitiken.
Publicerad: 2007-05-07 19:34:44
Uppdaterad 2018-11-14