– Allting stämde i fnalen, och då är numret perfekt. Sen tror jag att startnummer tio bidrog till vinsten också, säger Peter Anderssen när jag når honom över telefon från Själland.
Är det en dröm som går i uppfyllelse nu med vinsten i Melodi Grand Prix?
– Ja, det är det verkligen. Jag är ett riktigt fan och har alla MGP och ESC inspelade på VHS-bans sedan 1978. Men det känns samtidigt lite läskigt att som melodifestivalsfreak ställa upp i en sån här tävling, man vet ju vad folk sitter och hoppas och tänker framför teverutorna i hela Europa, och man vill ju inte skämma ut sig. (skrattar) Men det kan ju gå hur som helst. Kate Ryan var storfavorit men lyckades inte ens ta sig till final. Men jag hoppas och tror på final i år.
Har du någon förebild som DQ?
– Nej, ingen speciell. Jag har aldrig varit så överförtjust i dragshow överhuvudtaget och tycker att det kan bli lite segt att se på män i kvinnokläder som mimar till olika artister. Jag tycker att det krävs så mycket mer, jag vill sjunga på riktigt och bjuda på en ordentlig show. After Dark är ju jättebra på just det.
Ja, vad tycker du om dina drugföregångare i schlagersammanhang?
– Dana International var ju kvinna, så henne kan man ju inte räkna som drag tycker jag. Och annars har det väl bara varit Sestre från Slovenien och dom gjorde ju stereotyp dragshow med flygvärdinnedräkter där man såg att dom var män. After Dark är ju helt klart bäst hittills även om dom aldrig vunnit. Jag älskade La Dolce Vita när den kom 2004. Jag gillade After Dark i år också även om jag tycker att låten var bättre 2004.
Vad tycker du annars om svenska Melodifestivalen?
– Åh, det har varit så många bra låtar. Jag gillar nog den svenska mer än vad jag gillar den danska (skrattar). Mitt första minne var Carolas vinst med Främling 1983, den är fortfarande jättebra. Annars gillar jag Take me to you heaven och Som om himlen brann med Lizette från 1992. Och Nannes Avundsjuk och Håll om mig, som förresten borde ha vunnit det året!
Favoriter från i år?
– Andreas Johnson, The Ark, Måns och Sanna Nielsen, och helt rätt låt vann.
Du säger att din låt är väldigt svensk, vad menar du?
– Det är en klassisk svensk schlager som låter lite Carola, After Dark och sånt som brukar tävla i Sverige. Jag tror att Anne-Lie Rydé skulle kunna sjunga den på ett bra sätt (skrattar). Den är definitivt mer svensk Melodifestival än dansk Melodi Grand Prix.
Danska tv-bolaget visste inte om att du skulle framföra den i drag när ni hade första mötet?
– Haha, nej dom frågade vem som skulle sjunga och hade nog tänkt sig en kvinna. Men när jag sa att det var jag i drag som skulle sjunga den så var det inget snack om saken och dom gillade idén.
Du är öppet homosexuell också, är de en stor grej i Danmark?
– Nej, det tycker jag inte. Visst nämns det att jag är gift med en man men det är ingen stor grej idag. Jag tror att de flesta accepterar homosexuelitet idag. Men visst finns det undantag som inte tycker att en homosexuell man i klänning ska representera Danmark i ESC. Men sånt kan man inte bry sig om.
Du gifte dig 2005 med din make, var det ett stort bröllop?
– Nja, först hade vi ju en ceremoni i Rådhuset för dom närmaste och följande sommar hade vi en stor fest för alla, och givetvis med mycker schlagermusik. Vi gifte oss bara ett år efter att vi träffades men varför vänta om det känns rätt?
Vad tycker du om din drugmotståndare i Ukraina, Verka Serduchka?
– Han har ju en helt annan grej, mer humoristisk och lite knasigare kläder. Men det är roligt att det är så stor bredd i startfältet och han står för en roligt nummer som jag gillar, även om låten är väldigt irriterande (skrattar).
Vad har du för favoriter i ESC i år?
– Schweiz, Cypern, Sverige och jag själv såklart. Jag vet att det var två låtar till men jag kommer inte på dom nu…
Din låt handlar ju om att gå upp på scenen och glömma alla problem och bekymmer för en stund. Är det ett vanligt resonemang hos drugor?
– Nja, jag tror nog att det är ett vanligt resonemang för de flesta artister. När man står på scenen finns liksom inget annat.
Kommer du förändra nåt i numret till semifinalen?
– Nej numret kommer att vara detsamma men med nya kläder. Jag kan ju inte visa upp mig i kläder som alla redan sett! Jag är ju en dramaqueen för gud skull. (skrattar)

Publicerad: 2007-05-01 15:00:00