Resebroschyrerna talar om det kosmopolitiska och den vibrerande internationella atmosfären i Stockholm och det är tydligt att kryssningarna har blivit en succé. Atlantis Events är världens största arrangör av gaykryssningar. Med Rio, Karibien och Hawaii som destinationer, blev den baltiska kryssningen från Köpenhamn till ”kosmopolitiska Stockholm” via Warnemunde (Berlin), Tallinn, St Petersburg och Helsingfors en exotisk överraskning som sålde slut på bara några veckor. Stockholm är rederiets nya ”hub”. Det innebär att passagerarna inte bara får några timmars kristallshoppande på NK utan checkar ut här den 21 juli på vägen hem. Då väntas många stanna några dagar för att njuta av Sverige och svenskarna. De flesta är bögar som reser i par men singlar får rabatt och en ökande andel är flator. Nu brukar 5 -10 % vara kvinnor.


Christina Guggeberger är ansvarig för gaysatsningen som Stockholm Visitors Board har jobbat med i många år och hon är stolt. Stolt och glad för det tydliga resultatet. Till sin hjälp har hon en referensgrupp med några entusiaster som har koll på Stockholms gayliv och bra kontaktnät.

– Vi vet att gayturisterna är ett flitigt resande folk men det har inte varit lätt att hitta tydlig statistik. Vi har arbetat flitigt med internationell gaymedia, vår egen hemsida, vi har deltagit på mässor och vi har bearbetat resebyråer i USA, Tyskland, Italien och Frankrike.

Satsningen fortsätter och till sommarens pridefestival är redan 18 journalister från hela världen och 14 tyska resebyråer anmälda. Stockholm tar under året staden med sig till bland annat EuroPride i Madrid och världens största turistmässa, ITB i Berlin.

– Rör man sig på gaykrogarna vet man att Stockholm är ett populärt resemål för gayturister men det är ju ingen som frågar om sexuell- och kulturell tillhörighet när man anländer eller checkar in på ett hotell, fortsätter Christina. Men det finns en och annan med fingertoppskänsla bakom stans receptionsdiskar.
– Vi samarbetar med hotell som berättar att andelen ”uppenbara” gayturister har ökat markant de senaste åren.

Närmare en miljon kronor satsat på olika former av marknadsföring riktad till målgruppen. Det är dock inte gaykrögarna eller nattklubbsägarna som bidrar ekonomiskt. I stället är det främst stockholmshotellen som finansierar satsningen. Berns Hotel, Clarion Hotel, Nordic Light och Sea, Victory Hotel, Grand Hotel, Hotel Hellsten, Hilton, Strömma Kanalbolaget, Tumlare Corporation, Millesgården, Visit Sweden och SAS är de som bidrar till satsningen.
Så länge det finns intresse från näringslivet att finansiera så driver Stockholm Visitors Board projektet vidare på uppdrag av staden. Christina Guggenberger räknar med ett allt ökande intresse i kölvattnet efter sommarens kryssningar och inför Stockholm EuroPride 2008.

USA och då främst San Francisco, Los Angeles och New York har länge varit i fokus men nu läggs mer resurser på Europa.
När Stockholm 1998 var värdstad för EuroPride ondgjorde sig moralisterna över att ”30 tusen tyska läderbögar” skulle komma till stan och besudla tulpanrabatterna i Tantolunden. Kanske är det därför som Christina hoppas så mycket på just Tyskland. Det finns enkla och billiga kommunikationer till Berlin och redan reser många Stockholmare dit. Under Lesbisch-Schwules Stadtfest som inleder Prideveckan i Berlin kommer också QX med Qruisers tyska version att finnas på plats för att stimulera kontakterna mellan städerna.

Sommarens första gaykryssning anländer Stockholm den 11 juli. Fartyget heter Le Diamant och har 226 ”lyckliga passagerare” ombord. Innan Stockholm har fartyget angjort Bergen, Köpenhamn, Gdansk, Tallinn, St Petersburg och Helsingfors. Också detta rederi, Travelpride, har valt Stockholm som ”hub” och räknar med flera dagars vistelse i stan för många av passagerarna.

Christina Guggenberger hoppas nu att Stockholm visar upp sin bästa sida för att rederierna och gayturisterna ska fortsätta komma hit.
– Jag förväntar mig att Gaystockholm välkomnar med öppen famn såväl på kajkanten som på alla krogar, barer, klubbar och längs shoppingstråken. Plocka fram prideflaggorna redan i början av juli och låt dom vaja hela sommaren och glöm inte alla de andra som väljer att komma hit med flyg, tåg eller med bilen.

Fakta:
Le Diamant
2-11 juli (Angör Stockholm 11 juli)
Bergen till Stockholm via Köpenhamn, Gdansk, Tallinn, St Petersburg och Helsingfors.
226 lyckliga ”passagerare”
Travel Pride

Constellation
14-21 juli (angör Stockholm 21 juli)
Från Köpenhamn till ”kosmopolitiska Stockholm” via Helsingfors, St Petersburg, Tallinn och en tur till Berlin.
1 950 passagerare
Atlantis Events

Christina Guggenberger tar gärna emot tips om aktiviteter som kan vidarebefordras till kryssande gayturister när de har anlänt till Stockholm. Du kan nå henne via mail till svb.stockholm.se .

Publicerad: 2007-04-16 18:44:10