Strandansvarig på Laholms kommun, Marie Axtelius, berättar att uppmärksamheten började med ett anonymt brev och kvällstidningarnas skriverier förra året. Sen dess har det blivit tydligt att det finns många olika intressen kring hur stranden ska användas.
– Stranden är den viktigaste resursen för Laholm, förklarar hon. Den norra delen av Mellbystrand, där nakenbadet ligger, tillhör naturreservatet Hökafältet som länsstyrelsen ansvarar för. Stora delar av det är svåråtkomligt och outnyttjat, och kommunen har förhoppningar om att Hökafältet ska bli mer tillgängligt. Kommunen kan tänka sig att hjälpa till med det, det kan gälla bättre vägar och fler parkeringar i området.

Kommunen tänker ta fram en badplan för hela stranden längs Laholmsbukten till nästa år. Den är tänkt som ett helhetsgrepp, i den ska olika intressen vägas in, som var hundbad och nakenbad skall ligga. Ansvarig politiker för badplanen är Ulf Ranstorp (m), ordförande i Servicenämnden.
Hur bögarnas strandskog kan komma att påverkas känner Axtelius inte till. Hon vet inte i vilken utsträckning det är ett träffställe, men säger att ingen ska känna sig undanträngd.
– Det enda som är bestämt är att parkeringen vid Hökagården ska göras större, säger Axtelius. Där var det problem för räddningstjänsten att komma fram i somras. Inget annat är ännu bestämt.

Naturvårdare Karin Hernborg på länsstyrelsen i Halland sköter naturreservatet Hökafältet. Hon säger att man håller på att se över skötselplanen för reservatet utifrån ny kunskap och ett nytt synsätt.
– Från början ville man stoppa sandflykten och sen skydda området från exploatering och bevara ett orört område vid kusten, berättar Hernborg om reservatets ursprung. Det som styr idag är Natura 2000, ett EU-projekt för att bevara växt- och djurliv för kommande generationer. Problemet på Hökafältet är att arbetet mot sandflykten har varit för effektivt och att det istället växer igen, förklarar Hernborg. Nu vill länstyrelsen öppna upp området. Det är dynlandskap och hed som man vill skapa för att säkerställa miljön för hotade arter. Arbetet har pågått i flera år och är långsiktigt och har inget att göra med swingersdebatten i somras.
– Jag såg det som ett tillfälle att informera om detta på det möte som ägaren till Marias Camping samlade kommunen och länsstyrelsen till, säger Hernborg, angående sambandet med sommarens moralpanik.

Vad som konkret planeras är att skapa dynlanskap längs kusten och att skapa hedlandskap på norra halvan av Hökafältet. Den södra delen med lövskog där motionsspåret finns bevaras, men täta snår kan tas bort och gläntor skapas. Strandskogen med lågvuxen bergtall i söder, där många bögar håller till, planerar man att ta bort. Kanske bevaras tallarna närmast lövskogen som skydd för sanden. Planen är ännu inte klar, utan arbetet nu handlar om att förankra projektet. Kanske kan planeringsarbetet bli klart i höst.
– Blir det stora protester tar det längre tid, säger Hernborg. Vill man påverka kan man lämna synpunkter till Ingegerd Svensson på länsstyrelsen som har ansvaret för att ta fram den nya skötselplanen.

– Det ingår i vårt uppdrag att se till friluftslivets intressen. Att så många som möjligt kan komma ut i naturen, berättar Hernborg.
Man har ett brett mål, så bögar är ingen specifik målgrupp. Hon jämför förändringen nu med Hagöns naturreservat vid Östra stranden i Halmstad som också det är en mötesplats för bögar. Där är det nu hed och sanddyner, men Hagön har fortsatt många besökare, menar Hernborg som tror att samma sak kommer att gälla för Hökafältet.


När jag tar mig till strandskogen i Mellbystrand skiner solen och det blåser friskt från havet. På parkeringen träffar jag Mikael och jag ber honom om en kommentar till planerna.
– Jag tycker det är galet. Är det värt att lägga ner arbete och pengar på det? Finns det såna resurser så tycker jag det är fel, säger han.
– I Halmstad hade vi ett bra ställe, men det försvann, berättar Mikael och syftar på Hagön som gjorts om till hed.

Han tror att idéerna om att röja stranden kommer efter det att heteroparen lekte offentligt i somras, men är skeptisk till att det blir något av planerna. Skulle det ändå bli så tror han att bögarna kommer att hitta ett annat ställe.
– Bögar är inte dumma, avslutar Mikael.

Publicerad: 2007-04-10 12:00:12