Pride 2007

Problemen fortsätter för arrangörerna av den svenskspråkiga Regnbågsmässan i samband med Finlandsvenska Regnbågsdagarna i Helsingfors den 13-15 april.
Efter att kyrkoherden i Norra svenska församlingen Torsten Sandell i slutet av mars avbokade en tid för Regnbågsmässan i Domkyrkan, flyttade arrangemanget till Vanda församling utanför Helsingfors.
Idag kommer dock beskedet att dess församlingsråd sagt nej till en Regnbågsmässa trots att det var dess egen kyrkoherde, Monica Heikel-Nyberg som bjöd in till mässan.
– Jag är besviken på församlingsrådets beslut men kan inte säga mer än så i det här skedet, kommenterar Heikel-Nyberg situationen.
Nu tvingas man åter flytta och pastor Kim Lück har nu bokat in Diakonissanstaltens kyrka. En helt säker bokning, säger han.
– Diakonissanstaltens kyrka är en privat kyrka och hör alltså inte till den kyrkliga samfälligheten. Därmed är ingen kyrkoherde eller något församlingsråd inblandat.
Arrangörerna av den Finlandssvenska Regnbågshelgen säger att de är upprörda över händelserna.
– Dessa församlingar inom Borgå stift har sänkt sig till en nivå där dessa händelser bättre kunde tjäna som stoff för en ny Dario Fo-fars än som seriösa ärenden på domkapitlets agenda, säger Ulf Sjögren ordförande för arrangerande Regnbågsankan.
– Å andra sidan är det bättre och nödvändigt att det vädras ordentligt så att den unkna luften ersätts av friska vindar. Jag hyser förtröstan om att kyrkorummen kommer att få fler besökare den dag då vår finlandssvenska kyrka i likhet med den svenska och den finska igen vågar låta kärlekens och gemenskapens budskap ljuda från predikstolarna.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=5036

Källa: Se tidigare artikel

Publicerad: 2007-04-05 15:10:57