Striden mellan arrangörerna av Regnbågsmässan under Finlandssvenska Regnbågshelgen i april, rullar vidare.
Enligt Hufvudstadsbladet krävde kyrkoherde Torsten Sandell att hans kollega Monica Heikel-Nyberg skall avgå. Orsaken är att arrangörerna av den svenskspråkiga Regnbågsmässan bokat Domkyrkan för sitt arrangemang via finska domkyrkoförsamlingen. Sandell anser därmed att ”man gått bakom ryggen” och ”betett sig som tjuvar”. Detta trots att församlingsrådet samtyckte till bokningen av lokal.
Idag säger biskopen för Borgå Stift, som samlar alla svenskspråkiga församlingar i Finland, Gustav Björkstrand att han välkomnar Regnbågsmässor.
Han markerar även att Sandell inte har rätt att kräva sin kollegas avgång även om det varit bäst att bokningen skett via Sandell..
Monika Pensar-Granroth från ”Gemenskap för sexuella minoriteter i kyrkan” tänker inte be Sandell om ursäkt och menar att man agerat rätt. Hon säger till Hufvudstadsbladet att hon inte tänker ”buga för någon lokal kyrkoherdehövding”.

På grund av tidsbrist väljer arrangörerna att trots biskopens stöd stå fast vid att flytta mässan till Helsinge kyrka i Vanda utanför Helsingfors. Mässan hålls den 13 april och gratisbussar går 22.30 från Domkyrkan.

Läs mer om Regnbågshelgen

http://www.hbl.fi

Publicerad: 2007-03-28 10:54:28