Yogyakarta-principerna
– Mänskliga rättigheter gäller för alla, utan reservationer, kommenterar Sonia Onufer Corrêa från Brasilien som är en av ordförande för den expertgrupp som tagit fram dokumentet ”Yogyakarta-principerna”.
– Trots detta utsätts kvinnor, män och personer vars sexualitet inte överensstämmer med den dominerande normen för våldtäkt, tortyr, mord, våld och kränkningar på grund av deras sexuella orientering eller könsidentitet. Dessa principer slår fast att mänskliga rättigheter inte erkänner undantag.
Namnet kommer från den indonesiska staden Yogyakarta där det den 6 till 9 november 2006 hölls en konferens om principerna på Gadjah Mada University.
Yogyakarta-principerna är tänkta att användas inom FNs arbete för mänskliga rättigheter, nationellt arbete liksom hos internationella organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter.
Lanseringen av Yogyakarta-principerna sammanfaller med att FNs råd för mänskliga rättigheter möts i Genève idag och är ett svar på att 54 stater förra året krävde att rådet skall agera mot kränkningar av HBT-personer.
Bland de som medverkat i framtagandet av dokumentet finns medlemmen av FNs kommitté för mänskliga rättigheter Michael OFlaherty från Irland.
– Stater har som primär skyldighet att respektera, skydda och stödja mänskliga rättigheter, säger O’Flaherty i en kommentar. Det måste bli en global och prioriterad uppgift för regeringar att få slut på våld och kränkningar mot människor på grund av deras sexuella orientering eller könsidentitet.
I ett uttalande från ILGA-Europa välkomnas framtagandet av dokumentet.
– Alla har ett ansvar för att bekämpa brott mot mänskliga rättigheter, säger Patricia Prendiville ordförande för ILGA-Europa. Vi kommer därför att uppmana regeringar att ändra sina lagar och regler så att de följer dessa principer. Vi uppmanar även media, institutioner för mänskliga rättigheter och alla Europas icke-statliga organisationer att agera och arbeta gemensamt för att få slut på alla former av kränkningar, våld och diskriminering av HBT-personer.
Yogyakarta-principerna utgår från standaren för mänskliga rättighetsdeklarationer. Alla principer som slås fast följs av detaljerade rekommendationer till regeringar för hur diskriminering av kränkningar skall få ett slut.
– Detta är en samling banbrytande principer för internationell rätt gällande sexuell orientering och könsidentitet och ett landmärke när det gäller framsteg för grundläggande mänskliga rättigheter så väl som jämställdhet mellan könen, säger New York-baserade Human Rights Watch och Center for Women’s Global Leadership i ett gemensamt uttalande och använder ”milsten” i rubriken för sitt pressmeddelande.
I framtagandet av Yogyakarta-principerna har som enda nordbo finske Martin Scheinin deltagit. Han är FN:s särskilde rapportör om skyddet av mänskliga rättigheter i samband med terrorismbekämpning och professor i statsrätt och folkrätt vid Åbo Akademis institut för mänskliga rättigheter. I gruppen av 29 experter bakom Yogyakarta-principerna återfinns även Irlands förre president Mary Robinson liksom deltagare från alla kontinenter.
http://yogyakartaprinciples.org/
Källa: Yogyakarta-principerna
Publicerad: 2007-03-26 19:15:50
Uppdaterad 2018-01-30