Den HBT-politiska rörelsen i Sverige välkomnar förslaget om en könsneutralt äktenskapslag.
Utredningen har kommit fram till en bra slutsats. Vi är alla lika inför lagen. Äktenskapet som juridisk definition är till för alla, oavsett sexuell läggning, säger Sören Andersson, förbundsordförande för RFSL.
Men vi har svårt att förstå att utredningen föreslår att det skall införas en möjlighet att lagligt diskriminera par på grund av deras sexuella läggning. RFSL anser att vigselrätten ska vara individuell och endast för dem som inte gör skillnad på par. Likhet inför lagen ska även gälla här.
HBT-Socialdemokraternas ordförande Mia Sundelin säger att ”det viktiga just nu är att se till att få en äktenskapslag som gäller alla, oavsett sexuell läggning.” Hon kommenterar inte direkt frågan om undantagen för kyrklig vigsel men vill inte att lagen skall diskriminera några grupper.
– Oavsett i vilken form vi väljer att utforma den nya äktenskapslagen måste grundvalen och andemeningen i den vara att ingen tillåts diskriminera någon annan. Hur det rent konkret ska se ut när det gäller det juridiska och välsignelsen får vi fortsätta diskutera, säger hon.
Miljöpartiets riksdagsman Ulf Holm säger i ett gemensamt uttalande med partiets ordinarie ledamot i civilutskottet Jan Lindholm att man nu kommer arbeta för ”en bred enighet” i riksdagen för att få fram ett snabbt beslut i frågan.
– Även om inte regeringen lägger fram en proposition till riksdagen, säger de och framhåller att man önskar en individuell vigselrätt.
Från Vänsterpartiet kommenterar riksdagsledamoten LiseLotte Olsson att hon ”häpnar” över att utredaren ”vill göra det möjligt för kyrkan att diskriminera samkönade par.”
Om man tänker sig samma typ av diskriminering utifrån annat än kön och sexuell läggning så går det inte att blunda för förslagets absurditet. Ingen skulle ens tänka tanken att göra det möjligt att neka människor med en viss hudfärg att gifta sig i kyrkan. säger hon.
Ekumeniska gruppen för kristna homo- och bisexuella ”ser med tillfredsställelse” på utredningens förslag.
– Det är den linje som EKHO-rörelsen har förordat och arbetat för sedan 2003. Nuvarande partnerskapslagstiftning från 2005 var en kompromiss, men nu är det dags att Svenska samhället går vidare och lämna särbehandlande lagstiftning bakom sig, säger ordföranden Arthur Thiry och vice ordföranden Britta Svensson i ett uttalande.
– Vi är glada över det stora antal präster och pastorer som är beredda att viga samkönade och olikkönade par på lika villkor, så snart de har den möjligheten.
Martin Andreasson (fp) som uttalade sig i QX.se i går menar att staten inte skall sortera och betygsätta människors kärlek.
Utredningens förslag ligger helt i linje med folkpartiets ståndpunkt, meddelar han. Att individer ska ha samma rättigheter oavsett sexuell läggning är en liberal grundprincip, och folkpartiet har i åratal arbetat för en gemensam äktenskapslag.
Det finns en bred och växande uppslutning kring att alla par oavsett sexuell läggning ska kunna gifta sig. Nu har Beatrice Ask, som tagit emot utredningen, ett stort ansvar för att regeringen driver processen vidare. Med tanke på det omfattande arbete som utredaren Hans Regner lagt ner på att klarlägga alla juridiska frågor är jag optimistisk om tidsplanen, säger Martin Andreasson (fp).
I Kyrkans tidning säger ärkebiskop Anders Wejryd att äktenskapet för lutheraner är en borgerlig ordning men han menar trots detta att om begreppet äktenskap används i lagstiftningen även för samkönade par så strider det mot kyrkans tradition. På frågan om en könsneutral äktenskapslag kan bli ett steg tillbaka för homosexuella som vill gifta sig i kyrkan, så svarar han det skulle kunna bli så. Han välkomnar att utredningen vill låta kyrkan ha kvar friheten att välja för trossamfunden.
http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=5020
Källa: Läs tidigare artikel
Publicerad: 2007-03-22 16:33:19
Uppdaterad 2018-01-10