Jag besöker Café Vana när medieforskaren Martina Ladendorf berättar om tidningarna Darling och Corky. Hon har skrivit om dem i sin avhandling ”Grrlziner”. Både Corky och Darling startades på 90-talet som nättidningar och kan ses som en reaktion mot den mansdominans som fanns på nätet då. Samtidigt kom ett stort uppsving för feminismen. Medan Corky vände sig till tjejer med en lesbisk identitet så var Darling mer öppen och skapade en egen identitet bland unga tjejer som var både alternativ till normen och samtidigt mer öppen på det sexuella området.

Martina ser både Darling och Corky som ”subversiva”, det vill säga att de undergräver de normer som finns i samhället, både mansdominansen och heterosexualiteten. Med subversiva menar hon att de producerats för att vara ett alternativ, att texterna var nyskapande och gav en annan bild av verkligheten och att de lästes som ett sätt att göra motstånd.

En annan medieföreteelse Martina studerat är TV-serien L Word. Serien beskriver en grupp lesbiska kvinnor, deras älskare och vänner i Los Angeles. En lesbisk motsvarighet till Sex and the city. I höstas intervjuade Martina några grupper av L Word-tittare och håller nu på att bearbeta resultaten. Vad hon frågar sig är vad som händer när en svensk flata ser amerikanska L Word. I USA får L Word ses som en subversiv företeelse, men i Sverige är serien snarare identitetsskapande och synliggör lesbiskhet. Kommer den att påverka den lesbiska identiteten och livsstilen till att bli mer som i L Word, avslutar Martina med att fråga.

Alla i caféet verkar ha en relation till de lesbiska tjejerna i L Word. Det är påtagligt att karaktärerna i serien är bekanta och att nästan alla har en uppfattning om deras personligheter. Intresset för kommande säsong är stort. I framtiden får vi kanske svar på frågan hur serien påverkat Malmö.

Även om Vana är ett HBT/Queer-café så är det öppet för alla och är en blandning av allt möjligt. Torben är intresserad av könsroller, han besöker caféet efter att en kompis berättat om Dr Andie och hennes diskussion om relationsanarki tidigare i vår. Efter att ha varit på Café Vana är han bara lite orolig för att kompisarna ska tro att han är bög.

Nästa tisdag besöker juristen Leila Brännström Café Vana för att berätta hur heteronormen fungerar i rättsväsendet. Annat som sker i vår är att riksdagsledamoten Marianne Berg (v) kommer och berättar vad som är på gång i riksdagen, sen blir det bland annat homoikonverkstad, pokerkväll och poesikväll. Säsongen avslutas med att Fabulebbs and the Sensational Stage Dyke spelar den 22 maj.


Tre av initiativtagarna till Café Vana, Hanna Thomé, Tove Karnerud och Jonna Joro


Cleo serverade kaffet


Hanna, Rosanna och Susanne har alla bestämda uppfattningar om tjejerna i L Word


Ellen och Laura är också stora fans av serien.

http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendID=109791513

Källa: Café Vanas hemsida:

Publicerad: 2007-03-21 20:00:00