I tisdags publicerade Påven Benedictus en 131 sidors ”maning” (exhortation) som rikas till såväl prästerskapet som de troende bland världens 1,1 miljarder katoliker. En maning som i internationell media betraktas som att Påven nu gjort ännu en konservativ markering.
Maningen, som anses vara den näst tyngsta efter en encyklika, slår fast att äktenskapet är en helig förening mellan brudgummen och bruden, symboliserande enheten Kristus och kyrkan.
I texten förklaras att de som ”i kraft av sin sociala eller politiska position” skall ta extra ansvar för ”grundläggande värden”. I dessa ingår synsättet att äktenskap endast kan vara mellan en man och en kvinna. Katolska politiker och lagstiftare, menar Påven därmed, ”måste känna sig speciellt” bundna att frösvara detta synsätt. Det innebär att de inte kan godkänna samkönade äktenskap.
Påven upprepar också att inga praktiserande homosexuella kan antas på prästseminarier eller i heliga ordnar liksom att bristen på präster inte skall få biskopar att frångå denna princip.
Omgifta heterosexuella skall delta i mässan men får inte ta emot nattvarden. Abort och dödshjälp fördöms vidare i texten liksom att celibat fortsatt skall gälla för katolska präster.

http://www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/apost_exhortations/documents/hf_ben-xvi_exh_20070222_sacramentum-caritatis_en.html#The_Eucharist_and_the_Sacramen

Källa: Benedictus exhortation

Publicerad: 2007-03-15 18:24:53