Könsneutralt äktenskap

Den 21 mars lägger utredningen om ett könsneutralt äktenskap fram sitt förslag om och i så fall hur samkönade par skall kunna ingå äktenskap.
Det man skall ta ställning till är formerna för detta, om partnerskapslagen därmed skall avskaffas och om äktenskap framöver enbart skall vara civilia eller om trossamfund fortsatt skall kunna ges vigselrätt som gäller i samhället.
Den folkpartistiske malmöpolitikern Bengt Held som regelbundet gör olika enkäter bland rikspolitiker i hbt-frågor har frågat alla 39 ledamöter och suppleanter i riksdagens civilutskott om deras syn på könsneutralt äktenskap. Civilutskottet handhar frågor kring äktenskap och även föräldraskap.
Idag redovisar han resultatet som visar att hela 35 av de 39 ledamöterna sa att man stödjer införandet av ett könsneutralt äktenskap. De två kristdemokraterna sa nej och två av de tio moderata ledamöterna svarade ”möjligen”.
Till QX.se förklarar Bengt Held att han inte angett vem som svarat vad då han vid sin uppringning bett om deras personliga åsikt och inte uppgivit för alla att deras svar var menade att spridas offentligt.
– En opinionsmätning har visat att ca 70 % av svenska folket är för en könsneutral äktenskapslag. När nu dessutom ca 90 % i riksdagens civilutskott är för reformen så är det ett tecken på att det är dags att den borgerliga regeringen när den fått äktenskapsutredningens rapport börjar förbereda en proposition om en äktenskapslag som är könsneutral, menar Bengt Held som även sitter i styrelsen för folkpartiet i Skåne och i riksstyrelsen för Homo- bi- och transliberaler.
Held berättar för QX.se att flera av de moderata ledamöterna betonade att man gav stöd till ett könsneutralt äktenskap om inte lagstiftningen innebär att trossamfunden mot sin vilja tvingas till att genomföra samkönade vigslar.

Publicerad: 2007-03-12 19:17:44