Melodifestivalen 2007

Det finns egentligen inget att säga om lördagens final. Det gick som många tippat och mina förhandtippningar stämde riktigt bra. The Ark vann, Måns fick taskigt stöd av juryn, Tommy Nilsson och Anna Book hamnade i botten, och balladtjejerna placerade sig i mitten med Sarah Dawn Finer närmast toppen.

Jag vet att många är nöjda med The Arks seger men även att nästan lika många av er hellre sett Måns i toppen (hörde om många bögsammankomster där stämningen dalade efter The Arks vinst…). Men, ryck upp er och uppskatta Måns tredjeplats och att grabben får en långkörare på dansgolven med ”Cara Mia”. Jag är riktigt nöjd och ska faktiskt citera min gode vän Stefan, som kommenterade utgången allra bäst: ”Det är som när ”Give me your love” vann och ”Not a sinner nor a saint” kom trea”. Man har med andra ord inga klagomål på vinnaren men hade i en drömvärld hellre sett den största favoriten vinna.
Jag älskar Måns låt och tyckte han var grym i finalen men är trots allt lite nöjd med att han inte vann. För vilket drömläge han har nu; årets näst största publikfavorit har fått ett jättegenombrott framför miljontals tittare, och ses av många som en moralisk vinnare och har blivit en stor schlagerfavorit. Han kommer att få en brottarhit med ”Cara Mia”, och i och med att han inte åker till ESC riskerar han inte att floppa. En liten parallell till Nannes förlust 2005 är väl inte helt knasig…?


Vinnare trots allt?

Men vilken show Ola Salo och grabbarna i The Ark bjöd på! Och jag lovar att The Ark kommer att fungera riktigt bra i Helsingfors eftersom dom bjuder på SHOW under sina tre minuter. Snacket om att det redan är för mycket rock i ESC-finalen må stämma, men dom länderna har inte en frontfigur som heter Ola Salo och ett vida kritikerrosat band som The Ark som representanter. Dessutom är ”The Worrying kind” inte bara en rocklåt, utan en brilljant blandning mellan pop, rock, schlager och show, och omöjlig att få ut huvudet då den väl satt sig där. Och det är väl lite bra att Sverige för en gångs skull inte skickar en schlager? Funkade inte superschlagern ”Evighet” så kanske vi ska pröva andra metoder för att erövra en ESC-vinst? Omväxling förnöjer trots allt och The Ark är faktiskt det utmärkta valet för just detta ändamål.

Jag älskade i alla fall finalen och har lärt mig att gilla alla låtarna ordentligt (utom menlösa ”Jag tror på människan” som verkligen inte förtjänat sin plats där).
Men ett drömscenario hade varit att slänga in fyra ess i leken och plocka bort ett par bleka nummer.
För med ”Live Forever”, ”The Arrival” och ”(Åh)När ni tar saken i egna händer” samt ”För Kung och fosterland” hade 2007 kunnat bräcka superfinalen 2004 i hits.
För visst är After Darks showdänga en bättre schlager än ”Samba Sambero”? Och ”Live forever” är väl bra mycket bättre pop än ”When the night comes falling” (Andreas Johnson fyller ju redan den där Kvint-popkvoten).
Och underbara housepopen i ”The Arrival” hade väl livat upp Globen betydligt bättre än den fjärde och onödigaste balladen ”Jag tror på människan”…? (Ja, jag vet att dom inte ens tävlande i samma deltävlingar men jag drömmer nu).
Och medan jag ändå håller på så borde väl ”För Kung och fosterland” fått en plats i finalen istället för ”Vågar du, vågar jag” (om man brutit mot alla ”Andra Chansen”-lagar). Uggla-dängan är grymt charmig och hade varit helrätt i Globenfinalen.
Spela in en hembränd dvd med dessa tio låtar och se hur underbar finalen kunde ha varit. Då tror jag att visst gnäll om att årets festival skulle vara en besvikelse vips skulle vara bortblåst…

Drömfinalen:

1. ”A little bit of love” Andreas Johnson
2. ”För att du finns” Sonja Alden
3. ”(Åh) När ni tar saken i egna händer” After Dark
4. ”Live forever” Magnus Carlsson
5. ”Trying to recall” Marie Lindberg
6. ”Cara Mia” Måns Zelmerlöw
7. ”The Arrival” The Attic feat.Therese
8. ”För kung och fosterland” Magnus Uggla
9. ”I remember love” Sarah Dawn Finer
10. ”The worrying kind” The Ark

Och nu anledningen till min Karlstadsrubrik.
Föga oväntat agerade Karlstadsjuryn lika obegripligt som vanligt. 2 poäng till ”Cara Mia”? 6 poäng till ”The worrying Kind”? 10 poäng till ”Vågar du, vågar jag”?
Vilka sitter i juryn i den där stan?
Jag behöver väl knappast påminna om att det här är juryn 2005 (som enda jury det året) som inte gav ETT ENDA POÄNG till Nanne (och därmed sabbade hennes seger), 1 poäng till ”Jag ljuger så bra” 2006, samt 1 poäng till After Dark 2004. Snälla SVT, ta ifrån Karlstad och dess juryfjantar deras rösträtt omgående.

Och vill du ha mer om Melodifestivalen så finns alltid:

http://schlagerronnys.blogspot.com/

Publicerad: 2007-03-12 00:00:00