Melodifestivalen 2007

I vanliga fall får vi se den där olidliga bilden på två nervösa artister som väntar på domen en gång. I kväll får vi se detta olidligt underbara skådespel SEX gånger och jag tror att fler än jag sitter med magknip under en och en halv timme under lördagskvällen. För hur fan ska det gå? Ska Elin Lanto se till att Jessica Andersson inte heller detta år får dansa in i Globen? Och vem av unga schlagerhjältarna Jimmy Jansson och Sanna får göra sin andra tripp till en schlagerfinal? Uno & Irma får fightas med Sonja, och vem fasiken vinner superkampen mellan storfavoriterna Uggla och Nanne? Ja, vem vet?
Jag lyssnar på repetitioner, pratar med fans och press och spekulerar med vänner, men det är oerhört svårt att tippa ”Andra Chansen”.

Så här går det till i alla fall:
Två akter sjunger sina låtar och sen får tittarna ringrösta och vi får direkt svar på vem som går vidare innan nästa duell utspelas. När åtta artister blivit fyra sjunger dom igen, vinnaren av Elin/Jessica möter vinnaren av Jimmy/Sanna och vinnaren av Uno & Irma/Sonja möter vinnaren av Uggla/Nanne. Sen röstas det på samma sätt som tidigare och vi har inom en och en halvtimme knäckt fler drömmar än Idol-juryn gör under en hel säsong. De två som vinner Globenbiljetterna får däremot veta utgången av röstningsomgång nummer två först när alla FYRA sjungit. Och nej, Globenfinalisterna sjunger inte sina låtar en tredje gång.

Repetitionerna i dystra Nyköping har annars varit en smula snurriga, men eftersom Luuk är en klippa så kan det här inte bli annat än bra. Så på med säkerhetsbältena så far vi!

Jag har här nedan reviderat mina betyg en smula och tippar och tycker så här:


QX QX QX
”Money” Elin Lanto

De nya vita kläderna sitter som en smäck och den läckra popdängan är onekligen trallvänligt bra. Jag är fortfarande lack över att ”Jag tror på människan” gick vidare framför ”Money”, och Elin förtjänar absolut en Globen-biljett. I Jönköping var hon barnens stora favorit och det kan vara till hennes fördel när hon ställs mot Jessicas småbleka vuxendisco (och nu behöver hon inte slåss mot Anna Books gladschlagern heller…). Men jag tror tyvärr att Lanto får nöja sig med en radiohit eftersom Jessica är folkligare och verkligen flörtar sönder kameran.


QX QX QX
”Kom” Jessica Andersson

Ännu en ”Big Time Party”. (ni vet ju vad jag menar med det uttrycket vid det här laget, men för nytillkomna läsare: en låt man vill ska vara bra för att man gillar artisten, men som inte håller måttet). ”Kom” är glatt trallvänlig, men lyfter aldrig och det är omöjligt att inte tänka på hur bra Jessicas tidigare bidrag varit (inte minst 2006 års ”Kalla nätter”). Men Jessica har ett enormt stöd och med en charmig scenshow och kompetent sång kommer man långt. Jag tror att hon klarar sig förbi hinder ett, men jag tror att hon faller på mållinjen mot Sannas schlager.


QX QX
”Amanda” Jimmy Jansson

Det här tonårspoppiga tuggummit börjar bli smaklöst nu. Trots oerhört driv, kvällens skönaste körgossar och en schysst scenshow känns detta inte som en låt man vill ha i Globen. Men eftersom tusentals små barnfingrar väntas knappra in Jimmys röstningsnummer i kväll är det ändå viss risk för avancemang. Turligt nog ställs han mot Sanna och fajten med henne blir stenhård eftersom hon står för den utrotningshotade musikgenren schlager. Så, Jimmy kan ta pappaledigt redan efter heat ett. Hoppas jag i alla fall.


QX QX QX
”Vågar du, vågar jag” Sanna Nielsen

Super-Sanna slår ut schlagerfavoriter på löpande band, och en god vän har hatat Sanna sedan hon boxade ut Alcazar ur deltävlingen i Göteborg 2003. Förra veckan klådde hon upp After Dark med sin traditionella schlager och hon blir aboslut en kraft att räkna med i kväll. Pensionärer älskar Sanna och den tittargruppen är STOR under MF. Och med tanke på att bara Anna Book och Måns står för schlagern hittills så kanske folk vill ladda upp med lite mer av den älskade musikgenren i Globen.
Jag tycker fortfarande att det här hade kunnat vara så mycket roligare och det är skam att Sanna inte har en vassare låt. Men trots detta: Sanna är mitt tips på kvällens första finalist.


QX QX
”Godmorgon” Uno & Irma

Visst, den är skönt trallvänlig och omöjlig att få ur skallen, och sköna Irma sjunger fortfarande som en dröm. Men vi vill inte ha detta i Globen! ”Godmorgon” tillför inget i startfältet och känns bara som en snygg bagatell som vi snabbt glömmer att den ens var med i MF. Och mot Sonjas superballad står den sig slätt och är faktiskt chanslös i afton. Dessutom borde Uno skippa de blåtonade solglasögonen, det ser bara fånigt ut. Och eftersom ni undrar, visst har Irma och Uno bytt kläder och ja, Irma ”tantdansar” fortfarande.


QX QX QX QX QX
”För att du finns” Sonja Aldén

Jag vill egentligen inte ha fler ballader i Globen, men det vore vansinne om de mediokra låtarna med Tommy Nilsson och Sarah Dawn Fine fick finala loss och inte Sonja! Den här superschlagern är så mäktigt vacker att jag ryser och är det nån ballad som kan hota herrarna i Globentoppen är det Sonja. Jag är övertygad om att hon klår Uno & Irma med lätthet och därefter Uggla med svårighet. Sonja är kvällens andra finalist.


QX QX
”Jag måste kyssa dig” Nanne

Visst, ju mer jag lyssnar på den rycks jag med i Nannes igenkännbara trumpop. Så dålig är den inte, men detta är fortfarande en besvikelse modell grande. Texten är löjligt lökig och trots maffig inledning blir fortsättningen bara blekt stompig. Så jag tror tyvärr att det blir platt fall för vår schlagerfavorit detta år. Hon rår nämligen inte på Uggla i giganternas kamp och ryker redan i heat ett (även om hon bytt kläder och nu bär läckert rött…)


QX QX QX
”För kung och fosterland”
Magnus Uggla

Favoritfallet framför alla. Att Magnus Uggla föll i Gävle var en överraskning som hette duga och gjorde det knappast lättare för Björkman att få med fler ”stora” artister i kommande års Melodifestivaler. För från och med i år stod det klart att det inte räcker med att vara ett stort namn för att gå direkt till final, man måste ha LÅTEN. Och just ”För kung och fosterland” är faktiskt ingen given Globenkandidat. Jag gillar fortfarande låten men det är främst för det sköna numrets skull. Och nu när Uggla spexar loss i en mer uppknäppt uniform blir det faktiskt ännu charmigare. Men frågan är om det räcker till för att klä Miss Aldén…? Jag tror inte det.

Publicerad: 2007-03-02 22:23:18