Melodifestivalen 2007

Jaha. Då var Melodifestivalen 2007 delvis till ända, och vi fick ytterligare två Globenfinalister. Det kan vara en chockskada, men vad fan är det för final vi har att se fram emot? Tre ballader? Två rockpajsare? Var är schlagern?

Men låt oss spola tillbaka…

Kvällen började oerhört bra och precis som väntat tog fem favoriter sig vidare till omgång två. Men vad som hände sen är för mig lika obegripligt som det faktum att Tommy Nilsson just nu står och kammar sig inför en vecka i Globen.
Frågetecken nummer ett består givetvis i hur Sarah Dawn Finer kunde knipa en plats i Globen. Visst, jag har fattat att hon och låten har fått massor av fans, men så här många? För mig är det fortfarande en ordinär gospelballad med en fantastisk sångerska, och det borde inte räcka till en Globenbiljett i min värld. Och ytterligare en förbannad ballad i Globen? Det känns inte alls så skoj.
Ska det verkligen bara vara ”Let´s Dance”-kombatanterna Anna Book och Måns Zelmerlöw som står för den musikgenre som vi kallar schlager?
Visst är det kul för söta Sarah, men det är för mig en klen tröst i afton. Låten skulle max ha gått till ”AC”. Punkt.

Frågetecken nummer två: Andreas Johnson. Vad ser alla i hans låt? För mig är den resor sämre än ”Sing for me” och jag tycker mest att den består av en massa utslitna klyschor; lyfta gitarrer, fingerknäpp och ”skön” sextiotalsfeeling. Men jag är som sagt lite (skade)glad att den gick vidare, eftersom den antagligen lär splitta rösterna med Sebastian i retropopgenren. Men frågan återstår, vad ser folk i artisten Andreas Johnson? Jublet var ju av Carola-kaliber när han presenterades. Don´t get it.

Frågetecken nummer tre är kvällens stora chock. Hur i helvete kan After Dark komma femma? Deras megaschlager satt ju som en smäck i rutan och jag fick dumt nog för mig att det åtminstone skulle bli ”Andra Chansen”. Hur kunde det bli så fel? Och hur kan Sannas dussinschlager slå ut superdrugan i fajten om schlagerpubliken? Visst, Sanna gnistrade på scenen och sjöng gudomligt, men inte fasiken är låten bättre än AD:s? Om jag ska spekulera (och det ska jag, hela jäkla natten), så tror jag att After Dark slogs med både Uggla (roligt shownummer) och Sanna (schlagerpubliken) och att After Dark då hamnade emellan. Jag vet att låten blir en stor hit på schlagerdiscon runt om i landet men det är en klen tröst ikväll. After Darks underbart fyndiga shownummer hade verkligen behövts i Globen.
Verkligen.


Aj då. Men Christer Lindarw tyckte trots allt att han varit med och skapat tv-historia.

Och frågetecken nummer fyra: Vad som skulle bli en walk-over för Magnus Uggla i den stora comebacken blev en neslig ”Andra Chans” för den krullige 50-plussaren. Var han ”för mycket” med sin marchschlager? Är han inte lika poppis ute i stugorna längre? Only God knows. Jag tror dock att det blir Globen i alla fall för den tre äpplen höga sångaren, trots att han möter ingen annan än Nanne i ”Andra Chansen”.
By the way, vem hade trott på det scenariot för två veckor sen? Storfavoriterna Uggla och Nanne i ”Andra Chansen”. Det här ÄR en ding ding värld.

Och förresten, Sanna Nielsen och ”Vågar du, vågar jag” är jag emormt kluven inför. Jag ÄLSKAR Sanna som sångerska och hon lyfter nästan varenda låt hon gör till himmelska höjder. Men jag tycker tyvärr att årets låt inte håller den höga klass som jag önskar, även om det är La Sanna som sjunger. Men med tanke på den uppställning som väntar i ”AC” så hoppas jag faktiskt att hon tar sig till Globen i alla fall. Jag ska hårdplugga den under veckan och LÄRA mig att gilla den. Vi måste väl få någon fartfylld schlager i Globen, eller?

Men till kvällens återstående tre bidrag…

Caroline af Ugglas blev sexa och gjorde ett som väntat knasigt framträdande, som antagligen skrämde bort även dom som hejade fram henne till segern i ”På spåret”. Låten är bra, men hennes framträdande pajade nog chanserna för den att ta sig vidare. Men hon överlever utan festivalframgång och är sannerligen en unik artist.

Debutanten Emilé Azar hade hemmapublikens stöd men hos tittarna kammade han noll. Men visst var hans boybandslåt lite charmig i alla fall?

Att snorcharmiga Verona inte skulle avancera var inte oväntat men lite tråkigt. Hennes gulliga italohit förtjänar i alla fall ett långt liv på schalergolven och jag hoppas att en liten popstjärna tändes i alla fall. Vilken liten solstråle!

Slutligen, jag hoppas verkligen att ni fattar hur jäkla bra Luuk är. Hans underbara one-liners är helt i en klass för sig och han lyfter programmet flera meter varje kväll.


Två glada laxar. Sanna och Kempe.

Nästa vecka väntar ”Andra Chansen” med fyra hårda matcher:
Elin Lanto-Jessica Andersson
Jimmy-Sanna Nielsen
Nanne-Magnus Uggla
Uno & Irma-Sonja

Må bästa artist vinna. Och om ni minns förra årets devis ”Rätt lät måste vinna” (eftersom vi ju var tvungna att kvala till ESC-finalen), så vill jag inför ”Andra Chansen” lansera uttrycket ”Två schlagers måste vinna!”.
Annars blir det inte så kul i Globen….

Nu ska jag gå och gråta ut i Christer Lindarws gulgröna släp.

Publicerad: 2007-02-24 22:57:47